SYMMETRI: ordningens princip, en bok av David Wade
Jag har läst den spännande boken Symmetri av David Wade. Det passar bra att läsa den tänkte jag - jag som gillar ordning och reda och faktiskt lär människor att strukturera sitt arbetsrum och till vis del även sina liv.
Och det är märkligt hur mycket runt oss som följer symmetrins olika modeller. Rotation, när ett mönster uppstår runt en punkt. Spegling som vår egen kropp, där händer och ben speglar varandra. Dihedralsymmetri som är en mix av de två tidigare. Radiala symmetrier som utgår från en punkt och sprids radialt som till exempel maskrosens vita boll.
I boken kan du läsa om den unga italienska tulltjänsteman som på 1100- talet intresserade sig för talföljden 1,1,2,3,5,8,13 och så vidare. Där varje tal är summan av de föregående. Dessa talföljder uppkallades efter hans namn och heter Fibonacciföljden.
Hur man kan använda dessa tankar i coaching och tankar om struktur vet jag inte ännu. Jag tror däremot att många kan få inspiration till att se den fantastiska i symmetri och naturen genom att läsa denna mycket speciella lilla bok. Gör det - läs den!
Bilden är från det blommande plommonträdet på min tomt. Som många kronblad så följer även dessa Fibonaccitalföljden. I det här fallet nr 5 och alla blommor i det 4 meter höga trädet har 5 kronblad!
Självförtroende och självkänsla
Marta Cullberg Weston skriver i sin bok: Ditt inre centrum - om självkänsla, självbild och konturen av dig själv. Om självförtroende och självkänsla.
Själkänslan är den psykologiska förmågan man har att uppskatta sig själv. Att man tycker sig själv vara älskvärd. Den skapas i unga år och bygger på villkorslös kärlek från föräldrarna.
Självförtroende är en psykologisk förmåga att tro på att man klarar av uppgifter man får eller ger sig själv. Den bygger man upp genom att göra saker och se sig själv lyckas med dessa uppgifter.
I alla fall är det självkänslan som styr över självförtroendet. Är självkänslan för låg kan man tyvärr inte få ett bättre självförtroende då var framsteg nedvärderas av individen själv: "Inte kan jag det jag nyss åstadkom, det var bara ren tur, jag är ju inte värd något"
Precis tvärt om är det när självkänslan stärker självförtroendet: " Jag lyckades ju med förra uppgiften, då lär jag lyckas med nästa också och föresten så spelar det ingen roll om jag inte gör det, jag står inte och faller med detta."
För att se vilken självbild du har kan du göra följande övning
Sätt dig stadigt och avslappnat. Blunda och låt ögonen vänjas vid att vila. Föreställ dig att du går på en väg. Det är blommor och natur runt dig. Du känner dig säker. Vägen går upp för en kulle och där uppe ser du ett hus. Ett trevligt hus som får dig glad. Utanför huset ser du en person. Du går fram till personen som du genast fattat förtroende för och frågar:
Vad är jag bra på? Vem är jag som person? Vad står jag för enligt andra i min omgivning?
Du tar de bästa svaren med dig och tackar för besöket. Du säger att du gärna kommer tillbaka och att du då har med dig en gåva. Du går ner för vägen med glada steg. Solen är varm och behaglig. Du ser långt i fjärran. När du är nere i dalen igen sätter du dig under ett stort träd och minns de ord du fått av den vänliga personen utanför huset. De svar du fick är bitar av den bild du har av dig själv. Du kan göra återkommande besök hos personen utanför huset men glöm inte att ta med dig en passande gåva var gång du besöker denna visa person.
Liknade övningar för att få fram sin självbild finns det många i Cullberg Westons bok. En bok som är mycket spännande och ger dig möjlighet att möta dig själv flera gånger. Du får även inblick i vissa tillstånd som kan bero på skador i just självbild, självförtroende och självkänslan.