Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd av Gunilla Ladberg


Den mänskliga hjärnan - en upptäcktsfärd av Gunilla Ladberg

Det här är en lättläst och bra bok för den som vill se helheten och förstå vår komplicerade hjärna. Förståelsen för att människor är olika och upplever samma händelse, objekt på olika sätt målas upp på ett bra sätt av Gunilla Ladberg.

En rolig del i boken är där Gunilla återger en textremsa där bokstäverna är omkastade i orden så när som på alla utom den första bokstaven och den sista. Här kommer ett kort utdrag ur den biten som citat: 


" Eilngt en uneörnskding på ett egnsklt uivtnierset seplar det inegn roll i viekln odrnnig bksortnävea i ett ord såtr.."


Det var ganska säpnnadne tycker jag och tänker direkt på reklamen från Vikingline där man bara får se en liten bit av loggan men ändå läser ut hela namnet på fröetaegt. Hjärnan läser tydligen inte bokstav för bokstav utan det är naturligtvis mer effektivt att tolka ordet på en gång.


Att hjärnan är lat men smart är genomgående för boken. Varför uppfinna hjulet igen. Hjärnan försöker ideligen rutinisera och förenkla sitt arbete. Det är därför vi skapar vanor. Att bryta mönster är jobbigt och kräver stora insatser av hela hjärnan.


Då du läser boken, vilket jag verkligen rekommenderar dig att göra, kommer du få en större förståelse för hur du agerar och reagerar i olika situationer. Det som är besvärligt är att även om du rent intellektuellt (men de intellektuella panloberna) förstår ditt och andras beteenden fortfarande reagerar med känslorna innan det analytiska tänkandet hinner med. För att utvecklas i relationer krävs det med andra ord att du utvecklar ditt känsloliv och tilliten till andra. Annars kommer du reagera med reptilhjärnan långt innan du har reflekterat med frågan: Varför gör hon så här mot mig? Och självskådat dig med frågan: Vad är det jag gör som får henne att reagera såhär?


Om du arbetar som konsult eller pedagog känner du säkert igen problemet med att dra förhastade slutsatser. Har du barn känner du ingen orden:" men jag trodde!" Vår effektiva hjärna ställer ibland till det för oss.


Jag kommer spontant att tänka på titeln på en artikel: " Varför de smartaste människorna kan vara de dummaste" och det är just det. - Har du arbetat med hjärnan på ett sätt och har rönt framgång med det, är det mycket lätt att i en ny situation bli helt bortkollrad. Har du studerat och byggt kunskap inom ett fält kan det genom en natt bli helt förlegat och det är en fysisk och smärtsam process för hjärnan att behöva dra om alla kopplingar på nya sätt och till nya noder. Låt därför din hjärna vila då och då. Låt den få sova på saken, även om du kanske inte just sover. Använd ställtid mellan olika arbetsuppgifter och se hjärnan som den fantastiska men lite begränsade kompisen du har på dina axlar.

Nästa bok jag läser fortsätter i dessa spår och har jag hört, gör upp med tron att människan föds som ett oskrivet blad!


RSS 2.0