Att söka nytt arbete – praktiska erfarenheter och tips

Du kanske har blivit uppsagd som så många blivit under hösten 2008 och mer lär blir under våren 2009. Trycket på våra säkerhetssystem är högt och blir högre för var dag som går. Först kan de tyckas bli tagna på sängen men sedan lär de sig och efter sommaren är Arbetsförmedling och dess samarbetspartners ett väloljat maskineri som förser arbetslösa med utbildning och praktikplatser. Arbetstillfällen finns och för den som kan tänka sig att flytta lär det inte bli något problem att hitta arbete även under lågkonjunkturen. Det finns även arbete i närområdet. Var år pensioneras personal. Andra slutar för att flytta ut från regionen just i din närhet. Det är ett ständigt flöde av arbetskraft mellan företag, regioner och länder.


Fundera en stund på hur det gått till när du gått från arbete till arbete. Har du sökt en utlyst tjänst? Det stora flertalet har fått arbete genom kontakter och någon har ringt och frågat om just du vill ha ett nytt jobb ofta med bättre betalt. Det är troligt att upp mot 85% av alla arbetstillfällen som fördelas sker just genom kontakter och vänner. En bråkdel går via arbetsförmedlingen och annonser i tidningar och rekrytering på internet.  

För att vara lyckosam i att söka nytt arbete behöver du ha kontroll på fyra områden. Dig själv. Tid. Struktur och Kontakter. Jag beskriver här vad jag menar med dessa delar och hur de hänger ihop med varandra.

Dig själv. Du kan vara det största hindret till nytt arbete eller sysselsättning.  Påtagligt många har sagt till mig att det här med uppsägningen var ju ingen överraskning. "Det har jag förstått skulle komma sedan länge". Jag funderar på varför individen inte gjort något åt situationen tidigare i så fall. Kanske vanans makt är så stor att man inte orkar vara proaktiv, ta tag. Andra har funderat på att studera och skaffa sig en utbildning "men det har liksom inte blivit av". Jag känner igen tankarna från mig själv och förstår hur lätt det är att gå i de invanda hjulspåren. När det gäller att söka arbete och göra något åt sin situation är det ett problem när man gör på detta sätt. När man inte tar tag och inte styr sitt eget liv. Det krävs med andra ord vilja, motivation och uthållighet!


Tid är också en bit i att lyckas när man söker arbete. Det gäller att hantera tiden väl och förstå tiden. Det tar tex tid att skriva ansökningar, hitta rätt företag att ringa, rätt personer att kontakta och sen får man vänta på resultat. Allt tar en massa tid. Om man fördröjer starten påverkar det mycket mot slutet. Väljer man att söka ett arbete i taget kommer det ta mycket lång tid att slutligen hitta ny sysselsättning.  Att ha alternativ A,B,C och D rullande ihop med E,F,G och H ger dig mycket större möjlighet att snabbt hitta ditt nya arbete. Först är det mycket ansträngande men efter en stund går det på automatik och svar på svar dyker upp i brevlådan. Intervju på intervju blir av och en vacker dag har du det arbete du jobbat så hårt för. En del säger att man måste söka 25 jobb för att komma på en intervju. Att man får gå på 10 intervjuer för att bli anställd. Ta vara på tiden. Planera den väl.


Struktur är viktigt när man söker arbete. Därför brukar jag rekommendera att man så fort det är möjligt skriver sin CV. Den är arbetsmedlet till att förstå sig själv och till att kommunicera med den som eventuellt ska anställa dig. Att skriva sin CV är en av det mest frustrerade saker man kan göra om man inte är van att skriva. Därför händer det ofta att jag skriver den åt personer.  När det är gjort, när du har din CV har du ett verktyg till kommunikation. Du kan sända den ihop med en ansökan. Du kan ha den framför dig när du ringer och hämta fakta från den när någon frågar. Din CV är helt enkelt central när det gäller jobbsökande.  Du hittar mycket tips på hur du skriver CV på internet. Det finns även bra böcker som beskriver det och arbetsförmedlingen kan säkert tipsa dig. Har du fått hjälp med att hitta nytt jobb av någon coach har hon eller han säkert material som du kan titta på och skapa din egen text.  CV är en bit i strukturen, den andra är anteckningar så du minns det du gör. Du behöver komma ihåg många saker när du söker arbete. Användarnamn och lösenord till vissa hemsidor på internet. Lista på var du ringt och frågat om arbete, vad hon eller han hette du talade med och när du skulle återkomma för vidare samtal. Du bör se till så din mobiltelefon är laddad och med dig så arbetsgivare kan nå dig. Annars ringer de nästa person på listan de har. Du bör ha en e-postadress som du kan lämna till alla som behöver den för att kunna besvara dina förfrågningar. Ordning på dina papper.


Kontakter är viktiga för att hitta arbete. Av erfarenhet vet jag att herrar har en mindre kontaktyta än kvinnor. Kvinnor är helt enkelt mer benägna att underhålla sina vänner och upprätthålla dessa kontakter. Oavsätt om du är kvinna eller man så är arbetslöshet och stillasittande hemma framför TV om dagarna ingen bra idé. Du bör bege dig ut. Du bör gå på kurser på kvällen. Röra dig på "stan" och ha ögon och öron öppna. Ringa dina vänner och prata. Sprida ordet om att du behöver arbete. Bemanningsföretag är också en form av kontakter. Just nu har även de svårt med arbete men när det vänder är min teori och många andra också, att det blir dessa företag som först fyller de vakanser som uppstår när efterfrågan ökar igen. Vill du vara med tidigt bör du därför registrera dig på deras hemsidor och ha bra kontakt med dessa företag.
 

Gången för en uppsagd som följer mina tankar är exempelvis så här:

•1.       Skriv din CV

•2.       Inventera dina kontakter och referenser

•3.       Fixa en e-post adress

•4.       Ladda mobilen eller köp en så du kan bli nådd.

•5.       Registrera dig på alla möjliga bemannings eller rekryteringssidor.

•6.       Kontakta arbetsförmedlingen och din a-kassa och hör dig för vad som gäller för studier och praktik.

•7.       Inventera de företag du vill arbeta hos via gula sidorna på nätet eller i katalogen.

•8.       Gör en plan för att kontakta ett visst antal företag i veckan.

•9.       Skriv ner allt du gör och de kontakter du tagit så du håller ordning och kan återkomma längre fram. Och alla lösenord och användarnamn!

•10.   Tappa inte sugen efter första motgången, det är den målmedvetne som lyckas!


Allt kan tyckas enkelt men det är det inte. För vardagen kommer mellan. Mat ska lagas, det ska städas, barnen ska köras hit och dit och om du är arbetslös och inte praktiserar får du mindre barnomsorg.  Det är ett pyssel att söka arbete och det är med ödmjukhet jag ger dig dessa tips. Det jag önskar är att du så fort det går får ett nytt arbete som passar dig, eller ett arbete som du kan ha tills du hittar det rätta. Men att gå från ett arbete som du inte vill ha till ett arbete du vill ha är en helt annan fråga som jag kan skriva om en annan gång.

Lycka till med jobbsökandet!


Att söka nytt arbete - bakgrund

Spiralen som påbörjades i USA med vilda spekulationer i fastigheter, övertro på att priser skulle fortsätta upp och vidare upp, har lagt en våt och tung matta över hela världen.

Så skulle man kunna se det hela men faktiskt finns det områden i ekonomierna som lever och växer och visst kan det behövas en skogsbrand ibland så de stora ulvarna får känna på hur det är att bli för självsäkra. Ekonomier går upp och ner och har man varit med några svängningar blir man inte förvånad över detta. Det blir med andra ord bättre. Det kommer bli strukturförändringar som ett led av detta. Möjligen lämnar ännu mer produktion landet Sverige. Ett nedlagt företag kanske inte uppstår igen i det här landet. Förmodligen blommar denna produktion upp i ett vad vi för stunden kallar för låglöneland. Då marknaden är global justeras produktion och kostnadseffektivitet över hela världen. Ett företag som får lägga ner i Sverige har helt enkelt i berättigande till överlevnad på den globala konkurrensens marknad. Detta om globala svängningar. Vad händer för den enskilde när han eller hon behöver ett nytt arbete i dessa tider?


Först vill jag bara beskriva min bakgrund och mina erfarenheter. Jag kommer från ett hem med egenföretagsamhet. Det kan ge mig en liten slagsida gentemot att man kan göra saker själv. Alltså starta eget. Den individ som är uppvuxen i en akademiker familj kanske inte lika lätt kommer på tanken att starta egen verksamhet. Vi har med andra ord lite olika förutsättningar och syn på världen runt oss. Tankar om kapitalet, ägandet, arbetaren, kamp mellan klasser och arbetstagare, arbetsgivare kan ge oss olika förutsättningar till att förstå och röra oss både mentalt och fysiskt i den värld vi har omkring oss.


Jag har varit arbetslös ett par tre gånger. Korta eller längre stunder. Sammantaget har jag sökt arbete på annonser från tidningar och via internet. Detta är en trög form när man söker arbete och man måste vara mycket uthållig när man tillåter sig att anta utmaningen att genom konkurrens från kanske 200 personer ta sig fram till första, andra och tredje intervjun. För att i många fall få ett nedslående svar. Det gäller att uppbåda kraft. Att ladda om.


Att som jag gå från projektanställningar till projektanställningar är för många otänkbart. Att var annat år leva med ovissheten om jag kommer hitta en ny tjänst, hur mycket eller hur lite jag kommer tjäna, om det är ett projekt som visar sig vara meriterande eller ett som man gärna glömmer.

Jag har ofta funderat på vad som hänt mina studiekamrater från Högskolan. Få är kvar i min region, de har flyttat för runt här finns det inte utrymme för den mängd akademiker som årligen går ut från högskolan. Jag har hankat mig kvar genom olika anställningar olika lösningar för att få mat till bordet och få tak över huvudet åt mina barn och mig själv. Så här är det för 95% av oss människor. Vi får arbeta ganska hårt för att hålla huvudet över ytan. Trotts detta så trivs vi bra. Vi vill inte byta våra liv mot de andra 5% som tjänar massor men som å andra sidan inte har samma lycka i livet.

Tro inte att lycka kommer med pengar. Lycka är något du i grund och botten kan ha en viss del av. Det betyder att du är utrustad med möjlighet att vara lycklig till en viss gräns - ett visst spann. Lika dant olycka - ett visst mått av olycka kan du känna innan det svänger tillbaka och du mår ganska bra igen. Det betyder att om du vinner en miljon - blir du ganska glad ett tag men efter ett par veckor är du normal glad igen. Om du förlorar ett öga är du ledsen ett par veckor men sedan kommer du ofelbart att vara lika lycklig som innan du sprang på en där pinnen i skogen. Och har joggingskorna på igen.


Det är så med ekonomin som med vår förmåga att känna lycka. Det går upp och det går ner men oftast är det vid ett jämviktsläge. Det är trösterikt av veta. Det tar kanske något år innan spiralen vi är inne i vänder och ekonomin börjar spira. Under tiden ska vi vara glada och tacksamma att just du och jag bor i Sverige där alla nät fångar individer och oftast inte låter stora olyckor ske. Naturligtvis finns tragedier men det beror ofta på hur man väljer att se på händelser. Död är den största tragedin och det går inte att reparerar. En konkurs är en tragedi för ägare och bank men kan vara öppningen för en anställd till ett nytt liv - via en tids arbetslöshet, utbildning och otaliga ansökningar, telefonsamtal och besök hos nya presumtiva arbetsgivare. Nästa inlägg beskriver hur du kan tänka när du söker arbete och baserar sig på mina erfarenheter och det arbete jag har just nu som omställningscoach eller jobbcoach.


Steven Pinker - Ett oskrivet blad och andra myter om människans natur



Jag har läst Steven Pinker - Ett oskrivet blad och andra myter om människans natur, 2006.

Det här är en lite annorlunda bok jämfört de andra jag läst och skrivit lite om på den här bloggen. De andra böckerna tenderar att vara mer självhjälpsböcker och populär managementlitteratur. Pinker skriver inte lika lättillgängligt som andra författare. Jag kommer på mig att det var ganska länge sedan jag läst en så akademisk bok. Den är bra men om du vill ge dig på den och som jag, inte van att läsa akademiska artiklar och har  så djupa kunskaper i filosofiska och psykologiska vokabulär och koncept - då är det lite grekiska som möter dig. Med andra ord. Det tar tid att ta sig igenom de 500 sidorna - men det är det värt!

Pinker ger mig en historisk blick på utvecklingen av synen på människan. Beskriver de problem som mötte de lärde från förr när de tog de stora kliven i vetenskapen. Hur filosofi blandats med politik och hur idéer från förr rotat sig så djupt att vi idag tar det som sanningar - även om det bara är filosofiska tankar om just människans natur.

Här skriver jag kort om de områden som Pinker visar oss ur olika perspektiv. De är:


Ett oskrivet blad - Tanken att alla föds lika och rena med ett intellekt som fylls på av erfarenheter och studier samt den kultur vi lever i. När vi föds är har vi med andra ord första bladet i vårt egen livets bok att börja fylla med erfarenhet och kunskap.


Den ädle vilden - Att den genuinaste och ursprungliga människan finns i den ädle vilden. Att det är stor skillnad mellan oss i civilisationen och de som till exempel bor i Amazonas djungler och inte tidigare träffat en vit man och dennes kulturyttringar. Känner du inte igen denna tanke? Tarzan, Mowgli och andra snälla, ädla vildar (Pinker skriver inte om Tarzan vill jag bara förtydliga).


Spöket i maskinen - När börjar livet och vad är själen? En kontroversiell fråga för många. Abortmotståndare förespråkar en syn och de som är liberala en annan infallsvinkel. Fast, nog är det spännande att fundera på när livet börjar och om det är en själ som kommer till os från någon plats långt eller nära. Har vi ett spöke i vår maskin. Är vår kropp en maskin som måste fyllas med en mening och livgivande personlighet från utanför? Är det så att vår hjärna skapar detta medvetande vid en viss tidpunkt i utvecklingen och den grå klumpen vi har är allt som finns. Att själen är en förmåga alla vi har och den är ett resultat av förmågan att kunna reflektera över en själv och vad vi gör. Förmågan att kunna se sig själv och uppfatta sig själv medför kanske att vi också kan uppfatta något som vi vardagligt kallar själ.


Efter att jag har läst Pinkers fina och trevliga bok - även om det tog lite extra tid och kraft - ser jag på saker lite annorlunda nu än innan. Biologin är inte ett hinder för mänsklighet bara en bra förutsättning för den. Vi är alla mycket lika på grund av vår korta tid på jorden som ras. Visserligen ser vi annorlunda ut men mentalt är det mycket liten skillnad. Jämför gärna med hunden som vi har avlat mycket hårt och vi har en oräknelig variation på raser - men vi känner ändå ingen dem som hundar i sitt beteende. Vi vinner på att hjälpa varandra. Värnar om vår familj, vårt DNA. Denna benägenhet som förmodligen är genetiskt ärvd och finns i standard utrustningen (hjärnan) medför att förmågan till omtanke har spridit sig utanför den egna familjen och inlemmar snart hela universum under devisen: "kärleken finner ingen gräns".


RSS 2.0