Daniel Kahneman - Tänka snabbt och långsamt.
Nu är jag redo att ge min bild och reflektera över de första bitarna i boken. System 1 och system 2 börjar bli tydligt för mig. Alla exempel som sätter mina egen hjärna på prov gör det klart vad författaren menar med intuitivt tänkande (system 1) och analytiskt tänkande (system 2).
Texten visar hur bedrägligt system 1 är och hur undvikande och lat system 2 kan vara. Jag går runt på dagarna och hoppas kunna arbeta med system 2 i större utsträckning. Att inte ha förutfattade meningar.
Mina vänner drabbas av vissa tankenötter från boken. Jag blir nöjd när jag ser samma tillkortakommande hos dem som hos mig. Jag experimenterar och ser paralleller i mycket runt mig och speglar det med bokens budskap.
Det finns så mycket jag vill citera från boken men det är svårt. Slutligen hittar jag denna bit text som jag tycker är tydlig: " Det man ser är allt som finns att se"
Du som jag lever dagarna med ett ständigt påslaget system 1 som ständigt bereder ordning i signaler utifrån. Du kanske ser en vacker person och system 1 ger dig kvitto på att denne är vacker. Är hen god eller ond? System 1 talar om för dig att hen är god - för hen är vacker, En person har glasögon. Hen är intelligentare än personen bredvid som är utan glasögon.
Att följ devisen: Det man ser är allt som finns att se, gör tänkandet klarare och utan bias. Du slipper hamna i utsagor som till exempel: Jag trodde, allt pekade på det. Osv.
Jag läser vidare med spänning!
Studiecikel om hur man kan använda Sun Zis krigskonst i vårat dagliga liv. Tre herrar reflekterar.
Jag lyckades lura två vänner med på ett äventyr som påbörjades i fredags. Vi träffades som vi gör ibland för att prata och bolla lite livets erfarenheter med varandra. En statlig tjänsteman med bakgrund innom stora företag och med en gedigen coachutbildning. En jobbcoach med akademisk utbildning och väldig jordnära tankar. Och sist jag själv som också är jobbcoach bland annat.
Vi arbetade igenom kapitel ett om planering. Vi hade faktiskt förmågan att se hur bokens text verkligen kunde passa ihop med det dagliga livet. 2500år gamla tankar om hur man ska planera krig kunde vi omvandla till hur vi hjälper individer i att nå sina mål. Inte bara de vi arbetar med utan även hur vi själva lägger upp vårt arbete.
Planering verkar vara allt!
Boken är runt 600 sidor lång och därför kommer jag dela upp mina tankar löpande under tiden jag läser. Det blir helt enkelt inte rättvist att sammanfatta den på några enkla rader.
Just nu har jag fastnat för inledningen där författaren tar upp vår oförmåga att fatta bra beslut. För ofta fattas beslut efter vad vi känner och baseras på de minnen vi har och vilka vi applicerar på val vi gör. Vår oförmåga att hålla isär förutfattade intuitiva tankar vid val gentemot fakta ger ständigt en bias när vi fattar beslut.
Beslut fattade på grundval av vad vi minns kan bli dåliga men ibland kan de vara livsavgörande. Problemet är bara att vi inte ser resultatet förens efter beslutet.
Med det menar jag att du intuitivt känner oro för att till exempel gå på en is en vacker vinterdag. Du baserar oron på minnen och kunskap. Du väljer att avstå från att gå ut på isen. Dagen efter läser du att en person drunknat på grund av den förädiska isen. Din intuition räddade kanske ditt liv.
En annan gång väljer du att ta en ny maträtt på din kvarterskrog. Baserat på tidigare erfarenheter utav krogens förmåga och dina egna minnen av tidigare kycklingrytor. Valet visar sig vara katastrof och du går inte tillbaka till "din krog" för att riskera fler dåliga rätter. Intutionen och dina minnen spelar oss spratt ideligen.
Jag läser vidare!
Jag hade hört talas om skriften ett antal gånger men inte stött på den. Nu på bokrean stod den i pockethyllan och väntade. 100 sidor tunn men med ett tungt innehåll.
Den kinesiska krigarkonsten som så många ledare läst och ibland refererar till i sina tal och visioner. Strategisk filosofi skulle jag kunna förkorta det till. Ganska handgripligt ledarskap också vill jag tillägga.
Nu har jag läst boken.
Det är en fantastisk liten skrift. Nu översatt med mer modern vinkel i språket. Om du läser boken och inte förstår hur du kan använda den i ditt dagliga ledarskap bör du fundera över om du passar som ledare.
Läs den och bolla din verklighet mot tankarna i boken. Försök se implikationerna i boken och hur de kan te sig i din vardag som chef eller ledare. Mixa din egen filosofi med Sun Zis tankar och se hur du utvecklas.
Boken bör läsas många gånger och är utmärkt som startskott i samtal om ledarskap och strategi. En filosofi som egentligen inte bygger på konfrontation utan faktiskt ser större vinster i att undvika krig och blodiga slag.
Tänk om fler ledare i världen läste och använde sig av den här krigarkonsten!
Fast bäst vore om de bara la ner vapnen.
Citat" Med organisationen menas strukturering, maktfördelning samt införskaffande och användande av resurser"
Citat"Befälhavarens duglighet bestäms av hans vishet, trofasthet, medmänsklighet, mod och allvar."
2000 år gamla tankar med stor bärighet idag!