Proaktivt eller reaktivt beteende - vad använder du?

image5

När jag är ute och jobbar stöter jag på många olika människor. Ganska snart kan jag lägga in dessa i olika kategorier. Jo, jag vet att det inte är snällt att kategorisera och jag är oftast öppen för att flytta runt personerna från ruta till ruta. Att analysera är ofta att ruta in och arbeta med koncept.

En tydlig skillnad mellan människor är, vad Stephen R Covey definierar som, proaktiv eller reaktiv. Jag ska nu försöka beskriva vad dessa kategorier är:

Reaktiv är du när framförhållningen i livet krymper. Du reagerar på händelser och personer. Ofta känner du att tiden inte räcker och att det finns en massa måsten och saker du ska leva upp till. Runt dig finns uppgifter som pockar på uppmärksamhet. Du tycker att du får för mycket information, är offer för ett allt snabbare samhälle och utvecklingen anser du vara på tok för långt gånget. Du känner det som om någon annan styrde tåget och du bara sitter i vagnen och hänger med.

Proaktiv är du när du ser dina uppgifter i tid. När du väljer vad du ska göra nästa vecka. När du sitter i förarsätet i ditt liv. Ord som "måste" är utbytt till något mer positivt och som visar att du har alternativ. Du kanske rent av säger - jag "väljer" att göra det här nu.

Hur blir man mer proaktiv och styr sitt liv?

Svaret har du inte långt borta. Du ska ta hjälp av det förnämsta instrumentet till att vara proaktiv - din kalender. Det är denna kompis som hjälper dig att planera och prioritera bland alla de uppgifter som du vill och väljer att göra. Med god planering och prioritering ökar kontrollen över den tid du har att disponera.

Om du sitter ner någon gång i veckan och konsulterar din kalender och då prioriterar, försöker se på alternativ, söker information om nya riktningar i framtiden och viktigast av allt - själv initierar dessa händelser, så finner du tillslut att du äntligen sitter i förarsätet över ditt eget liv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0