Akilles syndromet av Petruska Klarkson




Hör du till oss som ibland tror någon ska komma på att du inte är så bra som de tror du är. Känner du ibland att det är pressande att leva upp till de höga förväntningarna som av en lycklig omständighet (eller så här i efterhand, olycklig) har skapat.




Då vet du hur det är att ibland leva med Akillessyndromet eller pseudokompetens som Petruska Klarkson också kallar det.



Detta är en nyttig bok för den förklarar ingående det som jag och säkert andra också känner. Att man ibland inte riktigt har den kompetens som andra tror man har. Det kan leda till stor press. Nu har jag det så bra att detta inte uppstår så ofta och inte inom områden där det skulle kunna vara extra jobbigt.



För mig uppstår de i gränslandet där jag som man egentligen skall veta saker. Ni vet: bilen, motorer och annat jox. Det beror helt enkelt på självförtroendet. Därför tränar jag det då och då genom att byta lampa och fylla på olja och sådant enkelt underhåll. Jag vet saker om bilar, men jag har inte förmågan att byta den där bromsskivan. Ibland möter jag individer som tror jag ska kunna det och då blir det lite fel. Jag tvingas erkänna mina brister i mekanik men det är inte hela världen. Man lär så länge man lever eller lever så länge man lär.



Boken är ganska omfattande och ger råd och förslag på hur man kan känna igen syndromet och hur man kan försöka bota det. Att leva med Akillestankar hindrar lärandet ganska kraftigt och det är nyttigt att kasta av sig oket och erkänna sina brister för att kunna växa.



Akilles syndromet förklarar många beteenden hos oss människor. Att personer runt oss tror saker om våra förmågor kan vara härligt och skrämmande på en gång. När någon jagar efter en och vill ha hjälp eller förklaring på något som denne tror man kan, en knäck i  image hotar, blir det kanske jobbigt.



Du har säkert mött stingsliga personer som försöker bli av med dig om du frågar saker. Kanske du undrar varför det går prestige i vissa frågor på jobbet. Ja, det kan bero på Akillessyndrom.



En stor vinst av att läsa boken är beskrivningen av inlärnings modeller. Att hoppa över vissa steg i inlärnings faser kan leda till pseudokompetens. Därför kan man ibland behöva backa för att kunna ta ett steg framåt i sin kompetensutveckling.



En lagom omfattande bok med bra beskrivande exempel och skriven på ett sätt som är tillgängligt för alla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0