Nästa föreläsning är under STRUKTURA FUTURA i Västervik den 17 april

image16

Är du nyfiken på att höra mer om personlig effektivitet och personligt ledarskap så anmäl dig till Struktura futura som går av stapeln i sköna Västervik och på Grännsöslott. Jag kommer tala om personligt ledarskap och personlig effektivitet. Jag ger er 45 minuter inspiration med förhoppning att det ska leda till att ni blir mer personligt effektiva. Välkommen!

Läs mer på:
http://www.strukturafutura.se/home/page.asp?sid=113&mid=2&CatId=478


Hur funkar egentligen hjärnan?

Det är intressant att fundera på hur våra hjärnor fungerar. Hur våra fysiska möjligheter där uppe påverkar våra beteenden. Arne Maltén tar upp hjärnan i sin bok: Hjärnan och pedagogiken - ett samspel

Det är alltid nyttigt att friska upp kunskaperna från grund och gymnasieskolan. Och faktiskt har det kommit nya rön om hur vår finaste tillgång egentligen fungerar. Jag kommer inte skriva något vetenskapligt.

Hjärnan består av tre bitar. All tre har påverkats av evolutionen. Först har vi det som ibland kallas för reptilhjärnan: Hjärnstammen med lilla hjärnan. Den här biten förser oss med information från kroppens alla hörn. Jag kan tänka mig att det är en massa olika impulser var sekund som når hjärnstammen. Hjärnstammen är förmodligen den första hjärnan.
För att tolka informationen från kroppen har vi begåvats med limbiska systemet eller mellanhjärnan. Här kopplar vi på känslorna. Limbiska systemet sorterar informationen från kroppen och vi känner.
För att fundera kring det vi känner har vi utvecklat hjärnstammen. Den veckade grå ytan som man oftast likställer med hjärnan. Hjärnstammen är delad i två hemisfärer och dessa två arbetar ihop på ett finurligt sätt.


Jag tror att hjärnan av naturen är lat och rädd för smärta och förändring. Jag tror att hjärnan vill upprepa tankemönster gång på gång så den kan bli snabbare och snabbare och tillslut göra dessa tankeoperationer per automatik. Jag tror hjärnan strävar efter detta. Det är förmodligen därför vi känner ett motstånd inför förändring. Motstånd mot nya tankar som kommer tvinga hjärnan att förändra sina strukturer och få den att bygga om minnen. Det är ju inte kul att ha gjort på ett sätt i flera år och sedan tvingas ändra sig. Det är inte lätt att plötsligt få upp ögonen för nya saker.

Trotts den inneboende trögheten i att förändra så gör vi det. Och förmodligen på grunds av att smärtan av att inte förändra blir större än motståndet mot just den förändringen. Det betyder att nya vanor tar tid att etablera.
Det som är kul med hjärnan är att den kan tränas. Just nu funderar jag på hur jag ska träna min hjärna och vad jag har tränat min hjärna till att utföra på ett effektivt sätt.

Hjärnan är också den plats där självet sitter. Hjärnbarken har försett oss med förmågan att reflektera över oss själva. Det gäller att träna den förmågan också. Vem är jag, vad står jag för, mina värderingar?

I nästa inlägg kommer jag skriva lite om självkänsla och självförtroende. Två begrepp som är mycket svåra att förklara för mig själv. Min förhoppning är att kunna reda ut dessa begrepp och på så sätt etablera nya mönster i min hjärna.

 image14


Bilden kommer från det åldrande färjelägret på Oknö här hemma i Mönsterås. Det ligger där som ett monument över tider som flytt. Innan Ölandsbron fanns var trafiken över sundet livligt. Idag har vi nya mönster för resande till Öland. Nya mönster uppstår överallt och jag börjar förstå hur starka de är genom att intressera mig för hjärnan.


Boktips Allt gjort - och tid att leva av Mark Forster

image13

Vi har den härliga sommaren framför oss, härligt att springa barfota!


En mycket intressant bok om hur Mark själv hanterade sin oförmåga att genomföra de uppgifter han tagit på sig att göra. Jag tycker den är bra eftersom den tar upp kärnan i den grundläggande förmågan "beslutsfattande eller beteende" Förhalning är något som vi alla använder i någon form och i någon av våra roller i livet. Forster  ger läsaren tips på övningar och filosofier till att bryta denna förhalning.


Det största och starkaste tillskottet gör Forster genom att använda begreppet Motstånd som signum för förhalningen. Jag har själv börjat använda Motståndet i mitt arbete med utbildningen PEP och det sitter fint måste jag säga. Den kraftfullaste användningen kommer när jag ser att en person backar lite inför att testa något nytt. Då kommer teorin om Motstånd bra in. Det är när du känner Motstånd som det verkligen börjar ske förändringar i ditt beteende. Kroppen gör revolt mot beteende den inte känner igen. Var förvissad om att när du känner olust över en förändring - det är då du ska kämpa på - det är du det blir en förbättring.


Boken innehåller många bra övningar och den förnämsta handlar om att prissätta sina åtaganden. Först när du prissätter din tid kan du riktigt värdera den.
Halveringsmetoden för att skapa projektplaner är också stark.


Läs boken och lära dig arbeta med ditt Motstånd och på så sätt bli mer effektiv i ditt liv!


RSS 2.0