Tid på två sätt

Hur ser du på tid? Tänker du på tid från höger till vänster eller vänster till höger? Ser du igår och förra veckan en bit till vänster eller höger och idag rakt framför dig? Är det som hände igår helt bakom dig? Bakom din rygg? Är det som ska hända, framtiden, framför dig ? Framför din näsa?

Ibland ser jag tiden som en linje från vänster till höger. Det gör jag när jag planerar ett projekt. Tidslinjen är nyttig att använda. Ibland när jag tänker på vad jag gjort har jag tiden bakom mig. Det gör att det är svårt att veta om det var igår eller dagen före den dagen som jag gjorde ditt eller datt . Att arbeta med en kalender hjälper till att få saker på en linje från höger till vänster. Den hjälper till att planera effektivt. Utan kalender skulle min framtid och det jag ska göra ligga som sommarens bocciabollar fritt utkastade på gräsmattan. Vad ska jag göra först?

Försök att planera så mycket du kan på en linje från höger till vänster. Har du flera projekt lägg dem bredvid varandra och se om du kan få synergieffekter av att göra inköp eller aktiviteter samtidigt. Detta spar tid och leder till färre misstag, bättre kvalitet samt lägre stressnivå hos dig själv.


Klart att TV är bra - annars skulle den inte finnas - men ibland är det ett problem

Att passivt sitta och få information från 99 olika kanaler är inte bra för bland annat barn. Att använda TV som barnpassare är inte något som en ansvarskännande förälder skulle erkänna att de gjorde.  Men likaväl händer det ofta. Barn sitter på lördagsmorgonen och ser på TV från 0700 - 11.00 då trötta föräldrar till sist drar sig upp ur sängen.  

Vuxna bli pacificerade och håglösa, sitter och slötittar och mår dåligt för att det inte händer något kring dem.  TV är en icke aktivitet. Jag föreslår att man ser det så. Ska jag inte göra något - så kan jag titta på TV. Själv har jag naturligtvis ingen TV, men du får gärna ha det.

Här i det västerländska samhället ökar de välfärdsgrundade sjukdomarna fort.  Jag tror att om man ägnade sig år aktivitet istället för icke aktivitet så skulle vi allmänt må bättre både fysiskt och psykiskt.

Börja med att ställa undan din TV en vecka och se vad som händer i din familj. Det kommer förmodligen bli ett ramaskri första kvällen men efter en dag till så hittar barn och vuxna på andra mer aktiva saker att pyssla med. Handen på hjärtat ? ingen är väll så trött att man måste sitta 3 timmar och glo på TV varje kväll efter jobbet?

Kasta ut din TV nu!


Rutiner är viktigt för att nå effektivitet

När barn är små är rutiner och återkommande händelser centrala. Du kanske har rutiner som du gör nästan omedvetet. Inte många funderar mycket kring hur man tar på sig strumpor eller skor. Få människor tänker på hur det går till att tvätta håret på morgonen eller om man ska göra det före eller efter frukosten. Vi bygger livet kring effektiva rutiner.

Vi har också vanor. För vissa är vanan bra men ofta är den dålig och rent av farlig. Att röka även om man vet att det är farligt. Att äta godis och produkter med mycket socker som gör att kroppen blir överöst av energi och ibland bildar fetma. Alkohol och droger samt nya onda vanor som till exempel beroende av datorer, spel och Tv-tittande.

Vi lever i en värld där vi tror att vi vet allt om vad vi gör. Tror att vi är medvetna om hur vi beter oss, men mycket av det vi gör är omedvetet. Vi har vanor och ibland är de ovanor som kan ställa till det för oss. Vissa vanor fungerar i ett sammanhang medan de är katastrofala i ett annat. Kanske är det så att du bara vill närma dig ett mål. Vill göra den där resan i livet och känner att du behöver en person att prata med? Ett samtal som ger dig kraft att greppa målet. 

Jag hjälper individer att skapa goda vanor och att nå sina efterlängtade mål i livet!


RSS 2.0