Hur blev semestern egentligen...


Före sommaren, som faktiskt inte är slut, ställde jag en fråga här. Hur planerar man en bra semester?


Jag ska nu beskriva hur jag tänkte när jag planerade min. Jag har några aktiviteter som jag älskar att göra. En del passar bäst att göra själv andra är bra att göra ihop med andra. Jag har barn och vänner som jag också vill ska ha en trevlig semester. Så jag borjade med mig själv. Tre privata mål skulle uppfyllas. Efter det tog jag tag i det jag ville göra med mina barn och slutligen det jag önskade göra med vänner. Och jag fick ihop allt!


I början av sommaren brukar det komma ut evenemangskalendrar på olika sätt. På internet och så finns det gratistidningar som beskriver allt man kan göra. Jag brukar lusläsa dessa och lägga in extra intressanta saker i min telefon. Då plingar det till någon vecka innan det händer samt även samma dag. Jag kan med tillförsikt då välja om jag vill gå på bilutställning eller vara på sjön. Jag gör ett aktivt val, en prioritering. Det betyder att jag inte är offer för dålig planering.


De jag talat med om denna metod säger först att jag är tokig som planerar sönder semestern. När jag får förklara lite mer förstår de mig och tycker det låter smart. Jag vet inte om de anammar det men det spelar ingen roll. Jag blir nöjd med min ledighet och fyller den med aktiviteter som jag vill göra antingen själv eller ihop med någon/några andra.


Min ledighet har varit perfekt och batterierna är fulla till bristningsgränsen!

Tack sommar!


Jag har läst boken "att välja glädje - en bok om att få ett bättre liv" av Kay Pollak

För många år sedan minns jag att jag satt i publiken och lyssnade på Kay Pollak som höll ett föredrag någonstans på söder i Stockholm. Jag minns att jag hört något om en film han gjort och att mina vänner hade fördömt filmen som löjlig. Jag minns också att jag satt med ganska negativa tankar kring Kay som uppvisade en så konstig medmänsklighet och värme att den kändes påklistrad. Föreläsningen vände min syn på Kay och att jag sedan dess funderat på honom ibland. Därför blev jag nyfiken på den bok han skrivit om att välja glädje i livet.

Boken är bra på många sätt. Återigen klarnar det för mig att vi människor lever våra liv som gisslan tagna av våra egna hjärnor. Vi tolkar allt efter våra egna erfarenheter och trosuppfattningar. Världen som vi uppfattar den beror på den inre värld vi har i vårt sinne. Det betyder att vi inte någonsin egentligen kan förstå världen där ute helt objektivt. Återigen kommer de hederliga glasögonen till sin rätt igen. Vi uppfattar världen beroende på hur dessa glasögon är färgade eller hur de förvränger omvärlden.


Kay talar om hur man som individ kan välja syn på världen. Välja om man ska se sig som offer för händelser eller om man väljer att se glatt på tillvaron och motgångar som en möjlighet att lära sig något om en själv som person.

Jag kommer ihåg en företagsledare som sa så här: " Jo, att vi ligger här kan uppfattas som ett problem - men jag ser det hellre som en utmaning". Denna positiva tanke yttring gjorde stort intryck på mig.


För den som läst lite litteratur om NLP är tankesättet att vi väljer vad vi ska känna och vad vi ska minnas inte så konstigt. Kay använder sig inte av NLP ordagrant men när han börjar tala om att ändra minnen och så att säga skriva över dåliga minnen med bättre uttänkta i efterhand tangerar han mycket inom NLP.


Är du fundersam över vad Projektion är ska du läsa boken. Den beskriver Projektionens logik på ett mycket bra sätt. Pollak beskriver även en möjlig orsak till mobbing som sprunget ur förakt. Beskriver föraktet och skulden som följer efter det att individen attackerat en annan människa med förakt som gnista till denna attack.

Många bra exempel varvas med funderingar. Exemplet med Mozart och Salieri där rädsla och kärlek till livet manifisteras i de två karaktärerna i filmen av Milos Forman är mycket träffsäker. Och andra bra exempel ger tydliga insikter i vad Pollak vill förmedla.


Kort och gott en mycket bra bok om möjligheten att styra ditt inre liv. En konklusion av att det enda du kan förändra är dig själv. Genom att förändra dig själv kan du få andra att ändra uppfattning om dig och på så sätt förändras det sätt de förhåller sig till dig. Allt finns inom dig och du är gudomlig.


RSS 2.0