Nu läst 3/4 av Tänka snabbt och tänka långsamt

Det är spännande tankar som Kahneman redovisar. Hans och andras forskning om vår mänskliga förmåga att förstå statistik och dra slutsatser är oroväckande. Den visar prov på att experter tror de har rätt och att vi vill tro på att experter har rätt. 

 

 

Regression mot medelvärdet är en annan nyttig aspekt. Hans exempel på hur den företeelsen fungerar i verkligheten är både roliga och lite hemska. System 1 som baserar sina beslut på de mest ovetenskapliga metoder, kan som jag ser det vara farligt ibland. Halo effekter, att en person som spelar bra fotboll, automatiskt tros spela bra tennis. Vi som pratar med arbetssökande brottas ständigt med den effekten. 

 

 

Om du kommer sent till ett möte med en arbetsgivare, inte har rakat dig, har fel kläder, är ovårdad. Då kan halo effekten göra så du inte får jobbet även om du är bäst meriterad. Tanken att de får ta mig som jag är funkar inte. 

 

 

Intervjuaren, som expert, litar förmodligen på sin magkänsla och har du otur blir det inget jobb. Om du blir presenterad en blankett där du ombeds svara på en del frågor - var glad för då minskar halo effektens inverkan på beslutet, 

 

 

Regressionen mot medelvärdet är också gångbar när man hjälper personer till jobb. Slutsatsen är att dina försök att få jobb slutligen samlas runt ett medelvärde. Alltså, om du har rätt utbildning och erfarenhet så kommer dina försök att få ett arbete att samlas runt medelvärdet. Har du otur, att marknaden är dålig, så ligger medelvärdet i fältet där du inte får jobb. Då spelar andra försök att nå arbetsgivare större roll, kontakter och tidigare relation, återkommande ansökningar. Kan vrida jobbkurvan av utfallen närmare den yta där du får jobb.

 

 

För att få bort godtycke i samband med rekrytering tycker jag att personlighetstest bör ingå ofta. 

 

 

Jag läser vidare...


RSS 2.0