Rensare eller samlare - vilken typ är du?


Jag har läst en intressant artikel om e-posthantering. Den heter "Email Task Management Styles: The Cleaners and the Keepers" och är skriven av Jacek Gwizdka.


Gwizdka har lokaliserat två tydliga beteenden vad gäller e-posthantering och jag tycker mig se att jag hittar samma beteenden när jag är ute i organisationer och arbetar.


Gwizdka pekar på två typer "Den som städar och håller rent i sin inkorg" och " den som sparar största delen av sina meddeladen i inkorgen" Rensaren och samlaren kanske man kan kalla dem för.
Du kan själv fundera på vem du tillhör. Är du en typisk och notorisk samlare som har tusentals mail i inboxen?
Har du undermappar och stuktur på dina meddelanden och lägger en god tid av dagen på att mappa in informationen smart?

Kort kan man säga att Gwizdka ger följande bild av de olika "personligheterna".


Rensaren läser sin e-post vid enstaka planerade tillfällen under dagen. Samlaren läser e-post hela tiden.

Rensaren låter inte e-post avbryta arbetet. Samlaren gör tvärt om och är nyfiken och låter e-posten störa.              

Rensaren använder inte sökfunktionen i e-postprogrammet. Samlaren använder ofta sökfunktionen för att hitta olika meddelanden.

Rensaren behåller inte framtida händelser i inboxen utan för dessa till kalender eller att göra listan, medan Samlaren låter dessa ligga kvar i inboxen.

Rensaren sänder sig själv påminnelser via e-post. Samlaren sänder inte påminnelser till sig själv.

Kort kan jag lägga till att jag ser fördelar med att vara mer rensare än smalare. Att ha tusentals meddelanden i sin inbox gör ofta individer stressade. Att vara nyfiken och ständigt se efter nya meddelanden avbryter i andra uppgifter som kanske behöver koncentration för att bli bra gjorda.

Vem är du?


RSS 2.0