Välj rätt! En guide till bra beslut av Katarina Gospic

Det var länge sedan jag läste en så intressant bok. Den både aktualiserade kunskap jag har sedan förut, lite repetition och ger mig mycket nytt. Katarina tar upp den evolutionära påverkan vår hjärna har på våra beslut och beteende i helhet.

Samspelet mellan den gamla och nya hjärnan är central. Påfallande mycket av våra val styrs fortfarande av den gamla hjärnan men om du har tur kan den nya rationalisera så pass mycket att du inte gör irreversibla val i din kommunikation med andra personer.

Hjärnan är en ständig färskvara. Den behöver tränas och tas omhand lika mycket som vår övriga kropp. Ett vackert yttre attraherar men även en personlighet som är vacker lockar medmänniskor runt oss.

Med enkla grepp kan du göra val som i förlängningen ger mer åt ditt liv. Från boken tar jag med mig några tydliga insikter.

 

 

HUR MAN TAR DET

Hur man har det är inte lika viktigt som hur man tar det. Kan jag själv relatera till genom många möten i coaching sammanhang. Även från bitar i mitt liv. Du kan även se det som en vinkling på om man väljer att vara offer eller fortfarande ha ett val att välja hur man ska ta saker som händer dig.

Jag hoppas att större delen av oss väljer att ta tag i saker och gå vidare. Inte pekar på förhållanden runt dem som enligt dessa personer är skälet till att de inte når sina mål. Jag blir beklämd när jag hör: ” Om bara inte detta hade hänt mig så skulle jag haft ett annat liv, samma liv som förut, bättre liv.”

Du kanske haft en motgång i livet. Jag har haft några stycken. När jag jämför är de inte i närheten av vad många andra människor får kämpa med i sina liv. Kapitulera finns inte i mina tankar. Någon gång kommer jag ändå göra det och lämna vår blå planet, men tills det så vet jag att utefter mina möjligheter så kan jag göra mitt liv strålande. Om jag inte kommer framåt på den ena vägen – tar jag nästa väg.

 

VÄNTANS VINST

Individer som väntar får större utdelning än de som inte kan hålla sig. Barn vill ha direkt belöning. Att försöka få dem att känna lust i väntan ger inte bra resultat oftast. Ändå finns det en del barn som sparar. Förmågan att spara kan vara en stor skillnad mellan individer. Ta bara ekonomi. Om du väntar med att köpa vissa saker kan du göra bättre affärer. Du kanske springer på den vara du söker på rea. Du kanske köper en bättre variant som håller längre. Förhållandet mellan kortsiktig tillfredställelse och långsiktig vinst ser jag dagligen. Jag brottas jämt med att vilja köpa en rolig sak när jag har pengar. Jag väntar och suget avtar. Efter en stund har jag inte alls lust att investera i en ny mojäng. Jag har kommit på att själva letandet och längtan är det som ger mig störst glädje. Valmöjligheten att kunna. När jag väl äger en ny leksak är jag inte så lycklig som jag förväntat mig.

 

Min vädjan till många är att vänta med att välja kortsiktiga ”thrills” till förmån för långsiktiga ”gains”.

 

 

"Välj rätt" gav mig många komplexa tankar och fick mig att syntetisera och blanda hur jag tänker. Jag ser direkta vinster i mitt arbete och förstår nu de personer jag är engagerad i just nu kanske fungerar i sina beslut. Nu ska vissa dörrar öppnas och en del individer får förhoppningsvis ny luft under vingarna. 


RSS 2.0