Sommaren är lugn för en coach och konsult


Då är det meningen att man ska insupa energi från sommarens primörer. Simma långt och länge i östersjön och sitta med händerna framför grillen sent på kvällen efter det att en god matbit glidit ner i magen. Det är också ett bra tillfälle att reflektera över det halva år som gott.


Från kalla januari till tropiska juni har det gått fort. Jag har lärt känna ganska många nya människor och jag hoppas de lärt känna mig. En del har jag haft i utbildning i grupp och en handfull andra har träffat mig individuellt. Ganska många har lyssnat på mina föreläsningar och det har varit kul hela halvåret. (Nästa inlägg på bloggen kommer beskriva en kommande föreläsning i Tranås den 29 september, läs mer om den där.)

Just nu planerar jag och färdigställer något så spännande som coaching i grupp.  Jag tänkte förklara begreppet här en liten stund.


Tanken med coaching i grupp är att utnyttja gruppdynamiken till fullo. Att kombinera kraften man får genom att vara med i en grupp och den möjlighet som individuella samtal ger. Därför kombinerar Maria Kehagia och jag dessa två bitar under tre helger nu i höst. De som deltar kommer få en avslappnad kväll och natt på Mundekulla och på kursdagen arbetar vi hårt med att plocka fram individernas stora frågor samt deras mål. Vi låter våra deltagare göra övningar individuellt och använda styrkan i att reflektera i grupp över vad de ger.  Kraften i gruppen lyfter nivån på övningarna avsevärt och leder ofelbart till ett bättre individuellt framsteg.


Syftet med de tre dagarna med coaching är att se sig själv där individen är just nu. Hitta mål medel till att nå framgång. Stor kraft lägger vi på just ordet framgång och vi definierar innebörden för var och en av deltagarna.

Har du några frågor om coaching och personligtledarskap så hör av dig till mig så ska jag försöka leda dig genom djungeln.


The normal personality: a new way of thinking about people, en bok av Steven Reiss

Intressant bok. Hur är det egentligen med oss människor är vi än så länge friska men lider av små psykiska störningar som gör att vi till exempel har svårt att hålla ordning och reda eller planera våra liv. Den övergripande tanken i boken är att så länge vi utgår från våra egna motivationer så får vi svårt att förstå andra människors sätt att agera. Det betyder att ständiga missförstånd uppstår mellan exempelvis personer som är motiverade av att spara pengar och de som tycker om att spendera dessa så fort det kommer några i börsen.


Steven Reiss lyfter fram sexton grundläggande "motivatorer" och några av dem är intressanta ur min synvinkel som coach i personligt ledarskap och personlig effektivitet. Andra är mer av allmänmänsklig karaktär och ger en inblick i hur man kan tänka och förutse olika individers beteenden.


En del människor motiveras inte av att hålla ordning och reda. Det skyr det inrutade och vill ha det lite kaotiskt. Vi som tycker om ordning och reda förstår oss inte på den andra typen och tror att det är något fel på dem. Den mer kaotiska eller fria människan fattar inte hur vi kan leva så inrutat och trist. Tyvärr är det nog så att man är mer effektiv om man håller ordning i alla fall och jag söker en lösning till att flytta motivationen längs skalan från helt omotiverade till lite eller medel motiverad. Hoppas insikten av motivationens betydelse för beteende kommer hjälpa mig i mitt arbete.


Ett intressant kapitel i boken är " six reason for adolescent underachivement" alltså sex skäl till varför ungdomar inte gör det de ska i skolan och lite till. För det första kanske individen inte är motiverad av att lära sig saker via studier. Han /hon kanske inte är nyfiken överhuvudtaget. Ser ingen mening i att läsa och vill kanske hellre göra annat. Kanske mer motiverande att sporta eller fixa med mopeden. Kanske det är så att den unga människan inte hittar motivation i att prestera och inte söker makt. Då är det svårt att få någon att arbeta med sina studier om tävling inte ger någon motivation. Många unga är rädda för att misslyckas. De avstår gärna från försök så de slipper risken att förödmjukas med ett misslyckande.


Insikten av att motivation har en så stor betydelse för människors beteende är nyttig. Nu har det blivit tydligt för mig att mina intressen och mitt sätt att söka det jag vill ha kanske inte alltid är detsamma som andra människor söker. Det jag eftersträvar kanske hindrar mig från att se det en annan eftersträvar och vi kan få svårt att förstå varandras beteenden.


RSS 2.0