Jag har läst boken "Bli din egen coach" av Charlotte Hågård

I mitt arbete som jobb- och karriärcoach möter jag ett stort antal människor. De jag möter har ett gemensamt och det är att de för tillfället är utan arbete. Annars är alla helt olika. Jag funderar dagligen på hur jag ska stödja dessa individer på ett individuellt bra sätt. Det blir en inre kamp då jag ofta vill förenkla och göra någorlunda lika med var och en av dem som sitter framför mig i stolen på mitt kontor. Vi ska ju prestera och ge resultat och då faller vi gärna in i tänkandet om volymer och antal.

Jag har nog till detta datum arbetat med ca 300 personer som sökt arbete. För att få struktur och kvalitet i arbetet har det strömlinjeformats uppgifter och övningar som deltagare skall genomföra för att ta sig vidare. Uppdragsgivarens krav har omformulerats till aktiviteter hos oss.



Det är en vals på en smal gång att vara individuellt anpassad och samtidigt hålla en jämn leverans av tjänsten jobbcoaching. Då är det bra att falla tillbaka på lite litteratur. Och en mycket förnämlig bok är just ”Bli din egen coach”. Boken är mycket omfattande och den hjälper till att individualisera arbetet med karriär- och jobbcoaching. I boken finner du många nyttiga exempel på övningar som verkligen för individen vidare mot insikter viktiga för att kunna fatta avgörande beslut om sitt liv. Ett parti av boken handlar exempelvis om vilka hinder som finns i jobbsökandet eller utvecklingen i karriären. Dessa hinder är något jag ofta möter hos de jag coachar. Det finns inte några reella hinder för individen men han eller hon  tror att det finns sådana.


Jag rekommenderar starkt boken till dig som vill formulera din framtid och sätta målet. Boken hjälper dig att vaska fram det du behöver för att ta dig från ax till limpa och den är skriven på ett lättbegripligt sätt med bra och informativa faktarutor. Den grafiska designen lättar upp och trotts att den omfattar hela 363 sidor är det inte svårt att hitta godbitarna i den.


Söker du arbete eller jobbar du med personer som söker arbete eller vill byta jobb. Köp eller låna boken!


Böcker av Charlotte Hågård i jobbsökandets konst!

På mitt bord ligger tre böcker av Charlotte Hågård. Det är den klassiska CV- Boken, Ansökningsboken och boken Bli din egen Coach – en handbok i livs – och karriärplanering för att hitta rätt jobb.

 

Jag kommer skriva en bit om var och en i separata inlägg. Först bara lite kort om Charlotte.


Jag träffade Charlotte och en kollega till henne under ett möte på det som då var högskolan i Kalmar eller BBS (numera Linné universitetet).


Det jag minns är att hon var en sprudlande själ med kraft som lyste igenom. En tid tidigare hade hon skrivit CV boken och hon hade sitt företag New Start i ”startgroparna”. Det har varit riktigt kul att följa henne lite på håll och läsa hennes böcker. Jag har använt CV- boken själv när jag skrivit mina CV och ansökningsbrev. Vågar påstå att CV- boken är en bibel för de som skriver sina CV och speciellt för mig som Jobbcoach.


I tre separata inlägg kommer jag skriva lite kort om de tre böcker jag nämnt tidigare. Är du arbetssökande eller arbetar med jobbcoachning, samt på arbetsförmedlingen rekommenderar jag dessa böcker varmt, men läs lite om dem här först.


RSS 2.0