Så undviker du Julstressen - artikel i Östra småland - Nyheterna den 6 december

Det här blir ett utdrag ur den intervjun i Jultidningen som Karl Olsson gjorde med mig för några veckor sedan och nu så lägligt publicerades i Jultidningen.


Fenomenet julstress dyker ideligen upp i media och det är sant att allt som ska fixas kring jul kan höja vissa stresshormon en bit. För somliga kan det kanske bli lite väl mycket jul. Det som skall vara en glädje och möjlighet till lugn - blir en källa till oro och tvång.


Det är hemskt tycker jag. Därför ville jag gärna vara med i Jultidningen och försöka ge min bild av hur man kan hantera det här med julen och stressen runt högtiden.


Skruva ner förväntningarna
 
Välj ut några saker du vill göra med kvallitet. Låt resten vara bonus. För det är nog förväntningarna på den perfekta julen som ger många onödiga krav. Ett tydligt fenomen är alla tidningar som beskriver den perfekta julen och den goda julmaten. Tänk om den människan existerade som kunde laga all mat, pyssla allt pyssel och vara så vacker och glad under hela helgen! Han eller hon är en skrämmande tanke för mig.


Fundera över vad som är viktigt för dig och din familj

Nä, sätt dig ner och fundera på vad som glädjer din familj och dina vänner. Att ge varandra tid - ett samtal en extra kram och en uppskattning är mycket mer värt än en extra sort av knäcken.


Planera in lugn och ro


Både kropp och hjärna behöver vila. Julen är en möjlighet till lugn och ro, även om den också är en källa till att upprätthålla relationer. Se till så ni/du har några timmar under ledigheten att verkligen ladda batterier. Och du - ät inte för mycket!


Våga göra andra saker

Barnen kanske tycker det är roligare att åka till simhallen än att baka pepparkakor. Att bryta mönster som det har gått slentrian i är ganska viktigt och en enkel sak att göra för att förnya julfirandet. Det behöver inte vara samma upplägg var eviga år. Förnya med något som är uppfriskande och mysigt. Att tillbringa tid ihop i simhallen är bra på många sätt.  Du kan säkert få inspiration till alternativ som är mindre stressande än de självpåtagna måsten, som du tror vänner och familj önskar av julen.

Och slutligen God jul!


RSS 2.0