Fredrik Härlén – Bli en vinnare i den globala världen




Ja, inte blir man mindre stressad av att läsa denna bok. Det jag redan misstänkt har besannats och jag ser ut över Sverige med oro. Här i Sverige ropar företag efter kvalificerad teknikutbildad personal medan skolorna producerar mediafigurer och spelprogrammerare.




I Indien kan man köpa alla tjänster i webb och support på världens olika språk. Kineser tycker det är för dyrt att producera i Kina så de lägger produktion i Afrika.

Här hemma blir vi bara mer och mer korkade pga. av att vi tappat kontakten med verkigheten via all TV och alla spel och egentligen oviktiga fenomen. Hur viktig är en ny Platt-TV och har vi blivit gladare av IPhone?  I Brasiliens slum dövar de fattiga och misshandlade missbrukarna sin ångest med meningslösa serier på tv. I svenska städer gör barn och vuxna samma sak.


Jag får kämpa för att inte fördummas. Man får kämpa för att hålla huvudet över ytan. Idioternas sammansvärjning kommer närmare mig för var dag.



Nåja, det var ju inte det boken handlade om, men man börjar ju tänka när man läser och får panik.


Boken, den är bra. Den kunde kanske vara lite kortare för den består av en hel del upprepningar. Författaren bankar riktigt in sin syn på världsläget och vad vi som läser den behöver vara medvetna om. Utvecklingen i omvärlden accelererar och vi här i Sverige och Norden, ja Europa, behöver fundera på hur vi kan få den kreativitet som finns i andra länder till att smitta av sig på oss här ”uppe”. Det känns som om vi är så högt upp att vi inte ser det som händer på botten. En modell som också är helt fel. Jag skulle hellre säga att vi har för slitna glasögon, vi ser inte längre än näsan och missar allt det fina som passerar just bortom den och lämnar oss stofiler bakom.



Lyssna också på Fredrik Härlén på Youtube och TED.


RSS 2.0