E-dagen i Kalmar

Senaste föreläsningen jag höll om Personlig effektivitet var på Högskolan i Kalmar. Baltic Business School (BBS) upplät sina lokaler till Drivhusets entreprenörsdag. Det var full fart i lokalerna och vänliga studenter passade upp på utställare och oss föreläsare.


Jag stod i sal 203 och framför mig hade jag ett 50 tal personer av olika slag. Studenter som gjorde Uppdrag 24 och studenter som bara var nyfikna. En del privatpersoner och några av mina vänner och kollegor.

Det är första gången jag haft publik som sover. Studenterna från Uppdrag 24 var så trötta efter en hel natt utan sömn att jag inte kunde bli irriterad på att en del sov. Jag vet att framför mig fanns några av de kreativa stjärnor som fostras på BBS. Tyvärr var de allt för trötta för att hänga med på allt. Trotts sin bristande sömn var några av dem, med grå ringar under ögonen och en grönaktig ton i hyn, riktigt pratsamma av sig.

Förra gången jag arbetade med studenter var på Växjö universitet och där var det lite annorlunda. Sömnen hade tydligen funkat ganska väl under natten för alla var rosiga och hade pigga ögon.


Jag känner mig nöjd med min del i E-dagen och ser fram emot att få återkomma till Högskolan i Kalmar och prata mer om personlig effektivitet och personligt ledarskap.  


Tack Kalmar


Till alla som går PEP just nu!

image9

Bilden är tagen då den första snön kom till Mönsterås nu i november. Ett stenkast från där jag bor ligger min grannes brygga. Det är morgon, i vassen ligger det en grupp änder och väntar på att solen ska börja värma deras fjärar. Senare under dagen kommer de sitta på bryggan och njuta av värmen från solen.

Hej alla Gör det nuare!
 

Hur går det med förhalningen, har Du tränat Gör det Nu ordentligt?
Det är ju första steget till att bli effektiv på många områden. Du vet, innan den lilla figuren hoppar upp och sätter sig på axeln och säger "det behöver du inte göra nu - gör det sen".  Om du avslutar eller beslutar mer och mer så kommer du få mer gjort och ditt liv blir som du vill ha det.


Hur går det med strukturen, har du fixat hängmapparna och backarna som du skulle för att få en snabb och smidig arbetsmiljö. Hur går det med högarna hemma, har du varit på IKEA och försett dig med hängmappar för hemmet också?

Glöm inte bort att underhålla din struktur. Att vara effektiv bygger mycket på att ha framförhållning och då gäller det att underhålla de smarta lösningar man skapat både i datorn och ute i den fysiska miljön. "anlägger du en gräsmatta räcker det inte med att slänga ut frön och sedan koppla av. Den ska vattnas och sedan klippas, gödas år ut och år in för att den ska vara effektiv som gräsmatta". Underhåll allt du har så håller det längre och du får glädje av det när du behöver det.  


Hur går det med veckoplaneringen, det är en metod att bli proaktiv. Försök håll en planeringshorisont som är 3 veckor på en ganska detaljerad nivå. Du finner fort att du prioriterar bättre och faktiskt hinner det du beslutat dig för att göra. Fyll inte din kalender, se till att planera för det oförutsedda!


Just nu är jag ute i tre organisationer och håller PEP utbildning. Jag håller även en del föredrag.

Nästa föreläsning är den 22 november på högskolan i Kalmar och E-dagen (entreprenörsdagen). Du är välkommen att sitta med i publiken - men det blir en repetition av allt jag fört fram under PEP hos dig. Vill du komma och titta eller har någon vän som du tycker behöver lite PEP så e-posta mig ganska snart så meddelar jag arrangören att det blir fler gäster. [email protected]


Från coaching samfundet EMCC

image8

Bilden kommer från Kalmarsund. I bakgrunden kan du se Öland och Borgholm ska ligga just till höger utanför bild. Hur ska man mäta en lyckad tur i Havskajak?

Under senaste medlemsmötet i EMCC fick vi ta del av två spännande föreläsares tankar om Mentorskap och Coaching. Peter Nisses talade om det moderna mentorskapet och processen samt evidens på resultat.  Nisses talade om att tidsandan pekar på mer och mer snabba lösningar. Att det långsiktiga arbetet får ge vika för korta puckar. Informationen för att lösa uppgiften finns alltid tillgänglig och snabbhet premieras.

Vad jag förstår menar Nisses att grundläggande värderingar försvinner av fartblindheten.  En mentor kan fungera som samman hållande länk i de allt för små bitar som dagens ledare lever och arbetar med i organisationen. Mentorn kan föra över värderingar och fungerande principer så adepten ser sammanhanget trotts tidsandan av små brottstycken i en ständig ström av information.


Nisses går vidare och talar om de resultat organisationer får av mentorer. Dagens individer söker personlig utveckling och går till den verksamhet som erbjuder just det. Mentorskap fördjupar den personliga utvecklingen och kan få nyckelpersoner att stanna kvar på arbetsplatsen och inte söka sig vidare i jakt på att bli mer av sig själv. Mentorsrealtionen kan även leda till högre motivation i och gentemot arbetsrollen. Detta kan ses som ett led i att skapa det som ibland kallas " den goda arbetsplatsen".

En mycket nyttig bit i Nisses budskap var mentorprocessen, något som de närvarande Coacherna känner väl igen från Coachingprocessen. Jag ska i korta ord beskriva detta med bas i de anteckningar jag gjorde under föreläsningen:

Nollsamtalet, är första mötet med adepten. Här känner coach/mentorn och adepten på varandra och försöker hitta den koppling som ett väl fungerade mentorskap behöver för att det ska fungera. Under den här sessionen formleras det coaching kontrakt som gäller i relationen. Ett mentor och coaching kontrakt sträcker sig ofta mellan 6-8 månader.  Syftet med nollsamtalet är att adepten ska kunna fatta det avgörande beslutet att antingen blåsa av arbetet eller genomgå mentor eller coaching programmet enligt det kontrakt som formulerats.


Efter nollsamtalet följer en rad av kartläggande möten. Dessa möten har som mål att få adepten att förstå sig själv. Förstå var han eller hon står just nu. I detta läge används många verktyg för att måla upp den självförståelse som behövs för nästa steg.


Samtidigt som individen arbetar med sina förmågor och sin kompetens inom de områden han eller hon identifierat som utvecklingsområden, så fördjupas relationen mellan mentor och coach. Denna djupare relation är grunden för det riktigt fruktbara förhållandet mellan individerna och de utvecklas båda i sina roller.

Coaching eller mentorrelationen avbryts efter kontraktets utgång men ofta har en stark vänskap vuxit fram och den vidmakthålls gärna för framtiden.


Ingela Goteman talade om vikten av att mäta resultat i coaching. Hon framhöll att man redan vid kontakten med kunden (den som betalar) skall tala om hur man mäter resultat och då behöver se till så målen för  coachinginsatsen tydliggörs.


Goteman fördjupar tidigare samtal om de olika resultatnivåer som går att mäta i coaching program. Hon framhåller det intressanta att mäta behov på aggregerad nivå - genomföra individuella program för att finslipa önskvärda beteenden och förmågor och sedan återigen mäta på aggregerad organisatorisk nivå för att där se det totala inflytandet och nyttan insatsen givit organisationen.  


Det är viktigt att ställa frågorna "vad behövs för att vara framgångsrik på organisatorisk/strategisk nivå?" och "vad skall individerna i organisationen utveckla för att den pusselbit de representerar i helheten skall tillföra det som behövs, så målet nås?"

Goteman förtydligar vikten av att få väldefinierade mål och önskade resultat vid kontraktskrivande så rätt analysinstrument kan användas för att mäta detta. Kvalitén i genomförandet och måluppfyllelsen bygger på en tydlig och väl avgränsad uppdragsförklaring från kunden.  


European Mentoring & Coaching Council (EMCC) verkar för att professionalisera och utveckla yrkesgruppen.  För att utveckla beställarkompetens och säkerställa samt frammana yrkesetiska regler.  Besök gärna http://www.emcc-sweden.se/ och läs mer.


Några frågor från åhörare

image7

När jag är ute och föreläser eller håller utbildning i personlig effektivitet får jag en del frågor. En har jag redan besvarat. Det är frågan om jag lever som jag lär. Här följer några andra vanliga frågor.

  • Om min partner inte kan planera så som jag önskar vad ska jag göra då?
  • Det funkar inte att planera så som du säger, det håller inte, jag har provat.
  • Det skulle bli ett trist liv att ha allt planerat till punkt och pricka, var finns spontaniteten då?

Ofta får jag frågan om hur man gör då ens partner eller arbetskompis inte kan planera eller vill planera så som man önskar eller gör. Just då, under en föreläsning, är det inte lätt att svara på den frågan men nu när jag får möjlighet att fundera kan jag kanske leverera ett fruktbart svar.

Beror det på att partnern inte kan planera, alltså inte vet hur man gör för att planera?
Kan han eller hon inte planera på grund av att det är något som ständigt kan inträffa och han eller hon måste ta hänsyn till det, är det så att vederbörande inte vill planera saker med dig?

Vi kan ju utgå från att din partner vill vara med dig och det alternativet går med andra ord bort. Annars har ni ett större problem. Kvar finns oförmåga att planera eller ständig beredskap för oförutsedda händelser.


En del personer kan inte planera. Det är bara så. De springer runt och reagerar på saker kring dem. De är sådana som marknadsförarna älskar. De söker kanske njutning överallt och hoppar runt som ett bi i en park full med blommor. De vill/kan inte planera för det gör att de kan missa något roligt som de kanske kan stöta på under dagen.

Tyvärr händer det inte så mycket för de här människorna. De springer runt i små cirklar och det blir inte några större genomgripande förändringar i deras liv. De reagerar på att de måste göra akuta saker och tycker att det är ett hårt liv med mycket måsten.  Dessa människor åker inte iväg på en längre resa som går utanför de vanliga turiststråken. De är som får, styrs av impulser och är nöjda med det. 

Det blir problem när en människa som är impulsiv och oplanerad träffar och lever ihop med en person som vill lite mer av livet. "Vad ska vi göra i sommar på semestern?" kan vara en befogad fråga från den planerande parten i relationen. "Behöver vi bestämma det nu, vi kan väll se vad som händer i sommar..." är det svar som kommer från den impulsiva individen hon eller han lever med. "Du vet att jag inte gillar att planera, det är så tråkigt att veta vad som ska hända långt fram i sommar - vi kan vänta lite till i vår och ta det då?" Tyvärr är alla stugor eller resor redan fulltecknade eller sålda i vår.
 

Kan din partner inte planera får du planera för att han eller hon inte kan eller så får du lära henne eller honom att just planera. Ofta är det så att individen mår ganska dåligt av att inte ha någon framförhållning i sitt liv och ofta är det skälet till gräl och osämja mellan dig och denne eller mellan din partner och andra människor.

Skälet till att det är på detta sätt är ofta ren vana. Har man inte lärt sig att planera sina dagar och sin vecka, kanske sitt kvartal eller satt ut några mål i livet, ja då blir det svårt att rätta sig efter någon annan som planerar. Din partner kan reagera som om han eller hon tror att du försöker bestämma allt hemma och i ert liv. Du behöver ta med din partner i planeringen. Grundligt förklara varför ni behöver boka fjällstugan i augusti. Varför ni behöver lägga undan pengar inför sommaren. Och öppna upp för vanan att ha framförhållning i livet. Det är inte lätt.

Lyd mitt råd. Gänga dig inte med personer som inte kan leda sina egna liv. Är det så att det har hänt, ja då får du försöka lära din partner att leda sig själv annars kommer det inte fungera i längden.


Min partner kan inte planera för han eller hon måste vara redo på oförutsägbara händelser. Detta är också ganska vanligt. Egenföretagare, bönder och brandmän med jour tillhör dessa kategorier. Jag tycker man ska ställa sig frågan om man vill leva på detta sätt. Kanske man kan leva så under vissa tider, men inte för länge. Jag skulle själv tycka att jag skulle bli allt för bunden. Försök att delegera till någon annan så det går att planera tevliga saker med din partner!

"Jag har planerat men det funkar inte. Mina planer spricker och jag blir bara frustrerad." Är uttryck för något som är mycket roligare för mig att sätta tänderna i. I fallet tidigare ser jag ganska mörkt på resultatet alltså att två ganska olika människor skall hitta synergi när det egentligen inte finns.  I det här fallet - "jag har försökt flera gånger men planen faller ideligen" - finns det utvecklingspotential. Den som har fått uppleva att planen inte fungerar om igen och om igen tappar sugen att planera. Slutar att göra det och mår ganska dåligt. Insikten av att det skulle bli bättre om jag kunde planera finns där, förmågan brister.

För något år sedan stötte jag på en kvinna som var runt 50 år. Hon gillade inte att planera. Hon hade inte någon kalender utan höll mycket i huvudet. Hon var också sjukskriven för fibromyalgi och andra lite svårdefinierade sjukdomstillstånd. Hon hade år ut och år in reagerat på saker och gått runt med ständig beredskap.  
Jag frågade henne om vad hon skulle göra under sommaren, vilka kulturevenemang hon skulle gå på, vart hon skulle resa, om hon skulle resa och vad som skulle hända i övrigt. Hennes svar blev fåordigt för att hon hade inget planerat. Hon ville ta dagen som den kom och inte binda upp sig. När hon planerade blev allt så trist.

Jag frågade då om det hände att hon efter ett evenemang läst om det i tidningen och undrat varför hon missat just detta evenemang. "Det händer ideligen" svarade hon mig. Jag gav henne då en kalender. Sa till henne att skriva in alla de roliga saker hon inte får missa under våren och sommaren och sedan leva med den kalendern.  Det lät som en bra idé enligt henne och hon skulle göra så.

Nästa gång jag såg henne var på hösten och jag frågade hur det fungerat med kalendern. Resultatet var remarkabelt. Hon var så glad för hon hade gjort allt hon velat under sommaren och hon hade faktiskt haft råd att göra det också. Hennes plan hade fungerat för hon hade inte fyllt hela dagarna med saker som skulle göras. Hennes kalender var just det jag föreslog - en glädjekalender. En kalender där alla kul saker står, så hon inte missar dem.


Att leva spontant dag för dag och inte se framåt för att det är svårt, för att tiden inte räcker i alla fall och för att pengarna ändå är slut är ett hemskt liv. Med planering i rimlig omfattning får du kontroll över framtiden och blir en gladare och aktivare människa.


Många frågar om jag lever som jag lär

image6

Bilden kommer från den lilla ström som rinner mellan Mönsteråsviken och den mytomspunna Lyckefjärd. Här har jag simmat, fiskat, rott, paddlat, kört liten motorbåt och ofta passerat med bil över den lilla bron. Här kan man se hur vädret blir. Högt vatten betyder lägre tryck i luften och ofta då lite regn eller gråare väder. Lågtvatten indikerar vackert väder och högtryck. Ett ögonkast igenom vattenytan kan ge mig en hint om hur varmt det blivit på sommaren. Grumligt visar på värme och alger. Klart vatten och bra siktdjup kan betyda kallt och klart vatten. Är det kallt och klart på hösten lurar den stora gäddan i höstvassen och jaktinstinkten i mig vaknar.



Ofta får jag frågan om hur jag egentligen är privat. Gör jag allt Nu och har jag minutiös ordning på saker? Glömmer jag inte något och faller inte planeringen någon gång?


På väg. Det är nog det jag kan säga om mig själv. Jag har blivit ohyggligt mer effektiv i livet. Det betyder däremot inte att jag är perfekt och jag strävar faktiskt inte efter att bli perfekt.  Jag tror att det skulle vara riktigt trist att vara kring en människa som följer de tips jag ger till punkt och pricka. Jag strävar efter att slipa mina förmågor. Att fatta bra beslut och följa dem. Att planera gott och följa det. Att hålla ordning och underhålla mina resurser och min struktur. Det skulle till exempel bli för mycket att privat jaga mina vänner i deras hem och påpeka att de borde hålla mer ordning. Faktiskt brukar bara vetskapen om att jag kommer på besök göra att de sätter igång och städar och det är ganska kul.


Jag kan säga att de som drabbas mest av mina upptåg är nog mina barn. Någon gång i veckan så tycker jag de ska städa och hänga in sina kläder i skåpen. Ibland, när de "glömmer" ställa in disken i diskmaskinen finner de att deras tallrik står i deras säng med en lapp där det står " eftersom du sparar disk hoppas jag att det inte gör något om du sparar den på ditt rum - så slipper jag ha den på mitt matbord under hela dagen// Pappa " .


Kanske min nitiska framhållning beror på att många andra i min familj är så ohyggligt stökiga och oplanerade. Jag har sedan länge struntat i detta och kan bara konstatera att så är fallet. Jag älskar dem i alla fall.


Erfarenhet visar att när jag försöker coacha någon vän så blir det ofta pannkaka. Den relation vi har sedan förut gör att något faller i coaching rollen. Det går bra att coacha mina barn (föräldraskap är en typ av coaching) men att öppet coacha en vän eller en käresta är något jag aktar mig mycket för. Risken är stor att jag byter roll helt och inte längre är vän utan plötsligt bara blir coach.


Så svaret på om jag alltid är så himla effektiv privat är naturligtvis att jag är på väg. Det går alltid att slipa sågen och ta steg framåt. Jag strävar inte efter perfektion men vill ha ett gott liv.


RSS 2.0