Hur planerar man en lyckad semester...?


Mera Mentorskap av Peter Nisses

Jag har läst boken Mera mentorskap av den professionella mentorn Peter Nisses.


Under ett möte inom EMCC i Stockholm presenterade Peter sina tankar om mentorskap och coaching. Det var ett intressant anförande och jag gjorde en del anteckningar. När jag nu läser Peter Nisses bok så ser jag att en del som han tog upp för ett år sedan i Stockholm har följt med in i den här fina och lättlästa boken om kärnan i att vara mentor/coach.


Nisses presenterar vad mentorskap är och vad det nya mentorskapet kan definieras som. I stort ser jag ingen större skillnad i att arbeta som coach eller som mentor. Det kanske är ett mindre slitet och förstört uttryck det ordet mentor, men det har sina spretigheter det också. Jag har tolkat bokens kärna som om vi har nått gränsen och över gränsen av vad produktionsinriktningen klarar i vårt västerländska samhälle. Jante lagens död föreligger. Nu utvecklar vi produkter men vi producerar inte längre. Individerna har omvandlats till mer än bara individ och vi är våra egna varumärken. Det är där mentorskap kommer in. När vi vill finjustera varumärket från grunden. När " jag" skall bli äkta och vi är det vi gör. Då behövs det korrelation mellan det man gör och det man är.

Är du nyfiken på hur en mentor kan öka effektiviteten i din organisation. Vad som egentligen händer i relationen mentor och adept, samt vill läsa några riktigt bra fallbeskrivningar, då ska du läsa den här boken. Den är inte tjock och svulstig utan passar perfekt på sommarfilten eller som en gåva till anställda där ni funderar på mentorskap och coaching. Den är bra när syftet är att finna en fin utvecklingsmetodik inför utökning eller annan förändring av verksamheten. Att förändra verksamhet bygger på att förändra människor och utveckla dem till att bli mer av sig själva.


RSS 2.0