Till dig som gillar ledarskap

Följande klipp på är mycket illuminerande (jag tycker det är ett kul ord). Förenklat ledarskap som förmodligen bygger på erfarenhet och lite forskning.



Jag kan tänka mig att liknade processer finns ute i dagens företag. Ledarskap och administration är inte riktigt i fas med varandra och framförallt är det fel prioriterat i många företag.



Jag vill, som jag säkert gjort förut, lyfta fram det situationsanpassade ledarskapet. Där du som ledare behöver ha kontroll på dig själv och på den du ska leda. Du leder efter situation. Ska du leda en nybörjare på jobbet blir det ledarskapet anpassat för just den situationen. Du får säkert vara närmare och ibland handgriplig i ditt stöd till den du leder. Frågorna är många och osäkerheten är hög. Faktiskt så ska du vara lite misstänksam om det inte är så. Det bör finnas många frågor och osäkerhet hos den nyanställde inför arbetsuppgiften.



När din personal blivit lite mer varm i kläderna ändras situationen och ditt ledarskap behöver justeras. Mognaden hos personalen leder till att du mognar som ledare.  

 

Det som är lite trickigt är att du möter personer vilka är olika långt i sin process. Därför ställer det stora krav på kommunikation och flexibilitet. Speciellt i gruppsituationen och vid möten och information till grupper. I gruppen kan du ha personer med olika ledarskapsbehov.


Situationsanpassat ledarskap och motivation är enligt mig en generell framgångsmedicin i ledarskapsteorin.
http://www.youtube.com/watch?v=DAB_5z5lPDM&feature=fvsr


När ordning möter kaos förlorar ordning

Ja, om man kliver bakåt och ser på oss människor på håll så är vi ganska enkla. Fort kan man känna igen vissa typer. Du kanske själv är snabb på att kategorisera efter första intrycket?

Vad är starkast. Är det kaos som finns runt om oss eller är det ordning. Om kaos möter ordning vilket är det som får ge vika?

Min egen erfarenhet är att ordning alltid viker för kaos. Kaos rör sig nämligen fortare och med en större genomslagskraft. När ordning finns på ett område så har det uppstått kaos på ett annat.

Egentligen är det kaos som är det ursprungliga läget i världen men i dagens tid när ordning är uppfunnen så trycks kaos ut och finns på färre och färre ställen. Dock, där kaos uppehåller sig - där är det starkt och maler säkert som vatten på en sten - ner ordning.

Prova du också att kliva bakåt. Se oss människor som djur en stund. Se hur vi gör när vi gör saker. Utifrån och på håll kommer du finna att vi är mycket lika. Om du sedan kommer närmre så ser du en oändlig variation på utseende, dofter och temperament.

Jag roar mig på detta sätt. Med att se på håll och ibland ta en nära glutt på en grupp eller en individ av Homosapiens. Homosapiens som betyder förståndig människa.

 


Det var inte mitt fel! av Ann Heberlein

Länge sedan jag skrev om något jag läst. Det kan vara dags att sprida ordet om en bra bok. Jag har läst: Det var inte mitt fel! – om konsten att ta ansvar av Ann Heberlein.

Varför läser jag denna bok? Det är nyttigt att fråga sig det. Det tycker iallfall jag att det är. Allt jag gör har jag ambitionen att fundera kring nyttan kring. Jag trodde jag skulle kunna använda boken på något sätt i mitt arbete och det har jag nog gjort.


Efter boken eller under boken (under tiden jag läste boken) så viktade jag nog mer mot ämnet ansvar i mina samtal med individer när det passade. Det har varit nyttigt att få fundera på vilket ansvar jag har och vad det innebär för mig. Ansvaret ger mig energi och handlingskraft men för några exempel i boken gäller inte det. De tar inte ansvar utan flyttar det utanför sig själva. Jag kan säga att visst har jag gjort det jag också då och då men nu aktar jag mig mycket för det. Det personliga resultatet av ansvarstanken har i mitt fall blivit att jag klivit av en del ideella uppdrag till förmån för familj och tid till mig själv.


Jag vill förtydliga lite med hjälp av att citera ett stycke ur boken som jag tycker är riktigt bra.



”För några år sedan undervisade jag (Ann H) på en kurs vid universitetet i Lund, och när tentorna var rättade och resultaten delgivits studenterna fick jag besök av två kränkta studenter. Student nummer ett hävdade att jag underkänt honom eftersom jag radikalfeministen – favoriserade de kvinnliga studenterna. Att han blivit underkänd hade, enligt honom själv, således inget med hans resultat att göra utan berodde helt och fullt på att han hade fel kön. Kränkt student nummer två hävdade att hon var värd ett VG. Anledningen till att hon endast fått omdömet G och inte VG var enligt henne själv att jag favoriserade de unga och snygga männen på kursen. ”




Ja, så kan det gå om man flyttar ansvaret från sig själv och ut på omgivningen. Det blir fel och det värsta är att det är fördummande. Om man inte ser sin bit i det som händer så hur ska man då kunna lära av misstagen man gör?

 

Boken ”Det var inte mitt fel! Av Ann Heberlein är en mycket läsvärd bok och jag rekommenderar den varmt.


Erfarenheter från arbetet som jobbcoach

Arbetsförmedlingen har under en tid använt underleverantörer eller så kallade kompletterande aktörer. Jag arbetar i ett sådant uppdrag. Här kommer mina erfarenheter med utgångspunkt från min kontakt med den som söker nytt arbete. Jag har valt att dela upp det i några ledord.



Respekt är det första begreppet som jag försöker hålla mig till under alla de otaliga timmar jag suttit med modfällda individer. Personer ur stånd att ändra på sin situation utan hjälp. Utan att visa personen respekt kan blir resultaten fort bli negativa eller uteblir. Jag har haft ett tydligt fall där min drivkraft tog helt fel väg och istället för att lyfta tryckte min kraft ner individen längre ner i hopplösheten.



Alla har möjlighet att påbörja något nytt, ändra sig. Det är också en ledstjärna ordet möjlighet. Ingen har så stor förändringsbenägenhet som en människa i kris. Återigen gäller det att kanalisera energin till ett bra resultat. Det rör sig kanske om ett fåtal minuter i starten av den första coaching sessionen. Blir individen bemött på ett förlösande sätt där hon eller han känner att jag tror på att det ska gå att hitta ett arbete så kan jag se hur energin laddas framför mig.



Tron på att det finns arbete är den första byggstenen. Utan tro på att det ska lösa sig blir det extra svårt att finna det jobb som jag som coach faktiskt är säker på finns där ute. Min första fråga är därför: tror du att du ska hitta ett arbete? Tror man på att det finns jobb då är mer än halva slaget vunnet enligt mig. Många av de jag möter tror inte att det finns arbete. Ofta räcker det med att informera dem om att jobbsökande är långsiktigt och att bara en bråkdel av jobben är synliga på exempelvis Arbetsförmedlingens hemsida. Och det är inget påhitt heller utan en mycket påtaglig sanning att många arbeten uppstår utan att det syns i tidningar eller på internet.



Hinder finns det. Alla som varit utan arbete en längre tid har någon form av hinder. Få är lata men det finns de också. Större delen har svårt med sig själva eller att prioritera och hålla arbetssökarmotorn igång. Detta hinder behöver lokaliseras och desarmeras. Hindret kan ligga utanför personen men oftast ligger problemet i något område som individen själv kan kontrollera och ändra på. Att ha en bristande utbildning när man är 22 år är snarare en möjlighet än ett hinder. Bristande utbildning när man är 52 är inte heller så farligt eftersom man har oerhört mycket erfarenhet från arbete och liv. Allt den arbetssökande kan ändra kan också ändras. Geografi och arbetsmarknad runt bostaden är ett område som inte går att ändra på utan att flytta. Strukturen på arbetsmarknaden och konkurrensen av andra arbetssökande är inte heller något man i stort kan ändra på förutom att den arbetssökande kan knyta kontakter via praktik. Praktik är ofta en bra dörröppnare till en bransch.



Energi är det sista ledordet jag väljer att lyfta fram nu. Livsenergi är väldigt viktigt för att nå framgång. Att vara glad i att leva och se dagen som ett litet äventyr. Är du arbetssökande så finns spänningen alltid där om hörnet. Vad ska hända och vad ska det bli av mig? Låt förändringsbenägenheten vinna över rädslan att förändra ditt liv. Vi lever i ett fantastiskt land där det finns ett säkerhetsnät som fångar dig om du skulle tappa alla egna rep att hålla dig i och du har flera chanser att börja på nytt!


RSS 2.0