Listan för deltagande på Öland - nu börjar det komma närmare

Antalet deltagare har landat kring ett 10 tal och det är helt lagom. Nu kan vi vandra längs kusten från kroken och söder ut. Efter lite koll bör vi hinna gå de ca 3 mil som går längs havet innan vi tar paus och sover söder över. Jag ordnar med vatten och grillar så vi har möjlighet att äta där vi slår läger. Tält får man bära med sig eller be att följebilen tar med.
 
Bilar ställer vi vid start förutom några som vi ställer längre ner och kan ta för att hämta de bilar vi lämnar i Byxelkrok.
 
Strålande väder är bokat så ta med solskydd!
 
Joacim

Träning - tips på bra tidning

Ja, kanske jag tar ett litet kliv av banan nu men jag har under en tid köpt tidningen KOM I FORM MAN. Jag tror det finns en som riktar sig till kvinnor också. Det är en fantastisk tidning med supertips på träning och kost mm.

 

 

Jag väljer ut delar av tipsen och gör mitt eget program. Sedan lägger jag det i Googles formidabla Google Drive och vips så har jag det i min Spartphone. Jag kan sedan göra noteringar om hur det går på träningen direkt i telefonen och justera programmet när jag kommer hem vid datorn.

 

Tidningen visar i tydliga bilder hur man ska utföra övningar och hur man ska tänka om man vill bli stor och stark eller seg och lite lättare. Jag tränar just nu bara för att få igång lilla kroppen efter ett avbrott och en ganska rejäl smäll, bredsida med alla kanoner, som strålning medför.

 

Tur jag är sjukskriven och kan träna på dagen för det är väldigt många på gymmet nu. Förmodligen nyårslöften som ska infrias.

 

Jag håller på och springer in mina barfota skor. Det är en helt annan grej som jag kan skriva om en annan gång. Kort kan jag meddela att dessa skor ger en helt annan fart i kliven. Att du måste ta det försiktigt när du börjar ändra löpsteg. Det är ganska kul för det var länge sedan mina vader var så starka och mina fötter formligen floppar omkring mig när nu fotvalvet och tår blivit starkare. Jag känner mig som 7år igen! Då det var roligt att bränna iväg barfota i full fart till stranden på grus/sandvägen vid sommarstugan.

 

Flipp flopp...

 

Jag har läst Vilja välja verklighet av Lars Wiberg

På jobbet har vi rensat ut en hel del böcker. Jag tog mig friheten att suga åt mig mycket litteratur om ledarskap och projektledning men också lite pedagogik.

Bland högen kunde jag sortera ut boken Vilja välja verklighet från – hör och häpna 1984! Första upplagan kom ut 1979 och då var jag 11 år gammal.

Jag tog itu med boken lite lamt och tänkte att detta är nog inte så mycket att ha. Mitt intresse tändes av underskriften ” En bok om personlig effektivitet” Jag tänkte. Vad visste man om det 1979?

Till min häpnad sitter jag med en av de första böcker som behandlar ämnet strålande. Visst lite knöligt blir det när det börjar handla om att mäta tiden och att planera den i slutet av boken men början är helt otroligt bra. Det kan ha lite med mitt tålamod också det här med slutet av boken.

När jag arbetar har jag ofta metoder och modeller från personlig effektivitet med i tankarna i coaching. Jag har funnit att det exakt som Wiberg skriver egentligen inte är tid som brister utan energi. Jag har också när det gäller att söka jobb flyttat fokus från omvärlden till individen i det att jag lägger ansvaret på denne att kommunicera att de finns. Företag och organisationer letar inte arbetskraft längre de behöver inte det utan arbetskraft kommer till dem. Det är klart att specialistkompetens får företag fortfarande leta efter eller kanske köpa loss med högre löner från konkurrenter eller andra organisationer som har personal med rätt kompetens.

Tillbaka till Wibergs bok. Tidigare har jag läst ett antal böcker om personlig effektivitet. Du hittar dem i min blogg om du är nyfiken. En av ämnets större spridda böcker är Gör det nu! Av en amerikan som dök upp i Stockholm under 80-talet. Wiberg höll till i Lund under denna period. Jag undrar om det sammanföll på något sätt att utbildning och coaching i personlig effektivitet uppstod dels i Lund och dels i Stockholm vid ungefär samma tid.

Wiberg får med det viktigaste på väldigt få sidor. Får även en mer beteende och psykologisk vinkel på effektivitet som jag inte läst tidigare. Jag som arbetar med coaching var dag har med hjälp av boken ytterligare några verktyg och modeller att ta till.

Denna lilla bok kostar 160 kr eller finns på biblioteket. Den är på 170 sidor ungefär och jag rekommenderar den varmt. Läs den för fanken!


Vandring Byxelkrok- Färjestaden den 25 till 26 maj 2013

Planen för vandringen är att vi ska ta oss från Byxelkrok till Färjestaden. Om vi hinner ner till Färjestaden är inte viktigt. Vi har det som mål men det är inte någon stress att nå dit ner. Det betyder att det inte är något nederlag att inte hinna ner till målet utan vi tar det försiktigt och har trevligt på vägen.

 

 

DAG ETT

Kustleden från Byxelkrok ner till Äleklinta blir första etappen på vår vandring. Det är en ganska enkel stig och bitvis är det grusväg. Enligt länsstyrelsen är sträckan 30km.

Vi börjar kl 0900 i Byxelkrok och har då ätit rejäl frukost så vi klarar promenaden söder ut. Naturligtvis kan ni stanna och ta lite mellanmål på vägen men bli inte kvar för länge då vi ska samlas och äta lunch ihop lite längre ner på vägen. För den som vill läsa mer om sevärdheter längs kustleden kan jag rekommendera länsstyrelsens information på internet.

Kl 12.00 stannar vi och äter lunch. Vi stannar alltså där större delen av vandringsgänget är. Det är därför bra om vi försöker hålla oss i en klunga och inte sprider ut oss mer än någon km. Jag kommer se till så det finns färskt vatten där vi stannar och förhoppningsvis kan vi bada och sola lite innan vi beger oss vidare söder ut. Antingen har ni med mat eller så har ni ordnat så någon möter upp och kanske har med sig mat.

Vi går fram till kl 17.00 med paus för lite proviantering vid 15.00. Vid 17.00 är det vila till dagen efter. De som vill kan sova med gruppen där vi stannar eller så kan man åka hem och vila upp sig. Jag räknar med att vi bör vara i höjd med Borgholm fast en bit in på Öland mot östra sidan så vi slipper trafiken på de större vägarna.  

 

 

DAG TVÅ

Vi kommer starta 08.00. Vi går en bit och stannar för frukost kl 10.00. Jag kommer se till så det finns färskt vatten där vi stannar. Efter frukost går vi vidare söderut och denna bit går genom ett område som är grönare och med mer växtlighet. Vi kommer gå på den gamla järnvägsbanken så mycket det går och den är bitvis omgjord till asfaltsväg. Sträckan söder om Äleklinta är förmodligen mestadels på asfalt. Tänk på det när ni väljer skor.

Kl 13.00 äter vi lunch ihop där klungan befinner sig. Lika som förut att den som har med sig mat lagar till den. Det kommer finnas färskt vatten. De som har någon som kan komma med mat eller en grill får gärna ordna med det. Vi lämnar lägret kl 14.00 och går söderut. Nästa paus blir kl 16.00 Då vi äter lite och vilar. Kl 18.00 har vi förhoppningsvis nått ner till Färjestaden. Om så inte är fallet så stannar vi där vi är och äter och har trevligt någon timme. De som känner att de vill nå målet kan sedan gå vidare och de som tycker det är bra som det är kan stolta packa ihop och åka hem.

 

 

Antal deltagare under vandringen hoppas jag ska vara mellan 15 - 30 personer. Jag kommer därför sätta ett stop vid 30 anmälda. Om du bara vill gå någon kilometer med oss behöver du inte anmäla dig utan sluter upp där vi är. Jag räknar med att det kan gälla barn som vill prova på och gå en bit eller andra som inte vill genomgå fullt så stora strapatser.

 

Anmälan sänder du till [email protected]

 

 


Lär dig leva - Mats Lindqvist och Sussan Billmark

Jag har läst boken "Lär dig leva - Låt inte stress och oro skada ditt liv av Mats Lindqvist och Sussan Billmark. En bok som fått några bra omdömmen och som jag tror jag köpt på någon rea.
 
 
Ja, vad ska jag säga om detta. Det är ett ädelt försök att hjälpa till. En självhjälpsbok. Om du har funderingar och inte mår bra kanske den kan hjälpa dig på vägen. Jag kan faktiskt inte relatera till mycket i boken. Jag har inte haft de kännslor som beskrivs. Ångest och oro. Negativa tankar och tvångsbeteende.
 
Det som gör mig lite besviken är att boken utgår från att alla egentligen mår lite dåligt men att vi förtränger det. Det låter som den galna grupp som huserade på Öland för en tid sedan. Ingen direkt jämförelse mellan boken och gruppen på Öland, men det är ett tankemönster som är snarlikt.
 
På Öland fanns det en terapeut som lyckades få alla som kom dit att tro att de blivit utnyttjade som barn. Om de förnekade det var det bara en del i sjukdommen. Förnekelse. Hur kommer man undan det?
 
Magstarkt att jämföra boken med den avart som dök upp på Öland kanske. Fast utgår man från att alla mår dåligt egentligen så visar det upp var man själv står. Frågan är om man då ska bege sig ut och försöka hjälpa andra.
 
 
Jag vet inte vad jag ska skriva om den här boken. Jag får lite dåliga vibbar. Blir lite rädd att den faktiskt kan göra mer skada än nytta. att den kan cementera självbilden hos människor som har det svårt.
Att må dåligt är för vissa en livsuppgift, ett sätt att leva. De söker sedan bevis på allt elende de känner och upplever. I handen på en sådan människa kan denna bok förvärra saker.
 
Jag kan inte lyfta fram den som en bok du vinner på att läsa. Den går bra att hoppa över. Faktiskt kanske du mår bättre av att inte läsa den.
 
 

Ny kalender - viktigare att lägga tid på rätt saker

Så är det ett nytt år. Många dagar och många timmar. Många val och prioriteringar. Hur får jag ut det bästa av året?
När jag var nere på jobbet hade företaget bjudit på en minimal kalender. I min mening värdelös. Någon kollega hade gått till bokhandeln och handlat en bättre. Vill ett företag att personalen ska planera och på så sätt bli effektiv och lönsam är det ganska bra att visa hur viktig tiden är. När man arbetar med utbildning och får betalt för den tid man levererar kan styrning av tid inte vara underskattad. Ibland är det däremot så att uppföljningen är mer nogsam. Planeringen släpar men uppföljning ska finnas. Det hänger inte ihop. Det blir ett gap mellan produktion och ekonomi där ekonomiska styrmetoder egentligen är helt värdelösa.
 
Igår var det dags att inhandla en ny kalender, i pappersformat. Det finns väldigt bra möjligheter att planera via kalender i dator och synkronisera det med telefonen. Det är modernt och man kan dela ut sin kalender till andra som då kan se var man är eller vad man gör. Kanske finns det tid till ett litet möte?
 
När jag jobbar finns det inte tid till möten spontant och ingen behöver fundera på att gå in i min kalender och se om jag inte gör något, har ledig tid. Min kalender är alltid full. Jag jobbar ju. Det är jag som väljer när jag kan träffa någon om nu någon vill träffa mig. Vad är viktigast är min fråga till mig själv. Om jag inte gör det som jag planerat nu, vad leder det till längre fram? Jag har planerat att göra detta på det här sättet. Om jag frångår planen, kommer inte det påverka annat som jag också tycker är viktigt?
 
Viktiga saker för mig är:
Mig själv
Barnen
Familjen
Vänner
 
Det är med mig allt börjar. Att jag håller mig sund och mår bra. Där efter kan jag med glädje möta barnen på alla de sätt de behöver mig. Jag behöver dem också , men det är inte samma sak. Familjen, det är min stora släkt med mor och far och syskon. På samma nivå ligger mina vänner. Det är dessa bindningar som gör mig glad och är viktigt för mig. För att vara glad behöver jag träffa dessa och för att det ska ske behöver det planeras i någon form.
 
För att manifistera hur viktig min tid är har jag därför köpt en stor och överdådig kalender. Jag handlade även en finare penna med blyerts och bläck. Blyerts skriver man alltid med i kalendrar. Det är förbjudet att skriva med bläck där i.
Tanken är att genom att ha en så tydlig fokus på att att tid och min tid är viktig så ska jag prioritera hårdare. Det som skrivs in i min kalender är att likna med heligt. För mig kommer det vara ett stort övertramp om min tid inte respekteras.
I mitt arbete är det ibland så att individer inte dyker upp på avtalade möten, men jag hoppas att jag själv ska kunna kommunicera vikten av att hålla tider och göra det som är planerat om inte något helt oförutsett inträffar.
 
Jag har även planerat några roliga saker. Jag uppskattar Stockholm och där har jag en bit av familjen. Dit har jag planerat att åka. Det är inskrivet nu. Jag har länge funderat på att åka, själv eller ihop med någon, till Barcelona. Det är inskrivet och bokat nu. Kroatien låter också trevligt så därför är det också inskrivet i kalendern. Sommarens tur till Misterhult är nu inskriven samt en vecka för bara slötid hemma i lägenheten. En vecka där jag kan göra lite allt möjligt eller inget.
 
Med detta är även planeringen för semestern gjord och jag kan meddela när jag vill vara ledig. Mina privata mål är satta till i höst. Nu kan jag fylla på med mål i arbetslivet. Det känns skönt. Jag kan så snart som möjligt arbeta upp det antal uppdrag jag behöver för att bli lönsam och jag kan faktiskt vara proaktiv och välja ut de uppdrag jag vill ha. Jag kan styra mitt år.
 
För en del människor känns det här som en väldigt tråkig tillvaro. Att veta allt och ha allt planerat. Jag kan försäkra er att det finns utrymme för spontana saker under året. Däremot så kommer jag ha lättare att nå mina mål. Lättare att fokusera på vad jag vill och lättare att sköta planering av till exempel ekonomi och inköp av saker som hänger ihop med planen. Nu vet jag exempelvis att jag ska köra båt under en vecka i sommar. Jag behöver köpa ett spritkök. När jag ser ett billigt spritkök köper jag det. Jag vet att jag ska ut och vandra i vår. När jag ser en bra ryggsäck på rea köper jag den. Jag kan även låna ihop saker med framförhållning. Allt blir lättare med en plan.
 
Lycka till med er vår!
 

Läkarbesök och ledig till 1 feb

Jaha, nu har jag avslutat med läkaren här uppe. Han var ganska nöjd. Jag är också nöjd. Finns inte så mycket att säga om besöket. Det blir återbesök i Kalmar om en månad och först då vet jag hur resultatet är. Spontant känns det väldigt bra. Jag är pigg och knölen på sidan av halsen är i stort borta.
 
Idag var sista behandlingen med cellgifter. Näst sista strålbehandlingen. Personalen som tagit hand om mig ville kramas. De gör ett fantastiskt jobb. Viktigast är förmågan att kunna utstråla värme. Det är det jag ska bära med mig från detta. Att göra saker rätt är bra men att göra dem på rätt sätt är viktigare.
 
Ikväll blir det nog bio och efter det möjligen Harrys en stund. Tåget går inte hem så tidigt och jag hinner sova ut imorgon.
 
Det som i början var skrämmande har blivit vardag. Det är det jag kan säga till andra som kommer få vara med om liknande saker. Ibörjan är det inte så kul, men vi människor vänjer oss fort. Det gäller att hänga med rörelsen och inte kämpa emot. Behålla glädjen och se ljust på det hela.
 
Jag kan räkna hem många vinster med detta som hänt. Första vinsten har varit att jag fått koll på några riktiga vänner. Det har klivit fram olika personer runt mig som jag inte kommer glömma. Samtal på telefon. Besök här i Linköping. Bio besök hemma. Fika på stan. Spontana sms. Dessa signaler har burit mig lättare genom allt och jag är otroligt glad och tacksam.
 
Under tiden har min familj stöttat mig på olika sätt. Barnen har varit modiga inför mig och vi har haft det väldigt roligt trotts detta. Sällan har vi ätit så mycket kinamat och annat gott. Inte heller har de varit vana med att kunna gå i affären och peka ut den mat de vill ha.
 
Nu är det över. Carolina, som under några gånger satt fast slagen i min arm, frågade om jag funderade på något.
Jag var bara orolig för en sak. Jag har ju klarat detta så bra. Innebär det att behandlingen inte hjälper?
Hon såg på mig och log.
-Du klarade behandlingen för du var stark från början. Din kondition och din inställning har fått dig hit. Du behöver inte oroa dig.
 
Då gör jag inte det heller!
 
Och inte du som läser heller..sluta oroa dig över saker du inte kan göra något åt.
 
Så va bloggen om behandlingen slut. Nästa gång jag skriver blir det om någon bok. Fast upplevelsen av detta kommer alltid att färga mitt sätt att se på livet och hur jag möter människor. Bara till det bättre.
 
Är det någon som vill följa med och springa/vandra på öland i maj så skicka mig e-post.
Det kommer vara familjer med små barn som går. Vuxna som springer och vi kommer ha roligt!
 
Over and out!
 
  
 
 

Vikt, vilja och gym samt - Ge mig tips för att övertyga en svår patient!?

Idag Linköping, imorgon världen!
 
Nåja, visserligen såg jag filmen Kings Speach ikväll innan jag travade ivär till gymmet, men jag känner inget behov av hela världen just nu. Jag är otroligt blödig för tillfället. Gråter man till den filmen har man inte sina vätskor under kontroll. Jodå, det gjorde jag. En förbaskat bra film. Kanske känner jag mig lite besläktad med kung Georg den 6:e? Min skolgång i lägre klasserna var inte så kul. Det är en annan historia. Och säkert inget extra ordinärt jämförelsevis med annat som händer barn där skolan inte riktigt fixar att personifiera utbildningen utan allt ska stöpas i samma form. Det som sticker ut på sidan när formen pressas, ja det klipper man bort, hur fint det än må vara.
 
Ja, det om det.
 
Idag mötte jag en orolig dietist igen. Hon ser på mig och säger:
- Mer än 10% viktnedgång, nu blir det sondmatning.
- Jag vill inte gå runt med sond bara för ynka 500kalorier till.
Resultat, nu ska jag dricka 6 st energidrycker om dagen plus äta frukost, lunch och middag, kvälls fika. 
Det är ett heltidsjobb att bara käka!
 
Dietisten passar på och frågar mig hur man övertygar så trilska patienter som jag.
- Jo, de måste vilja...blir mitt svar.
 
Tror hon är ganska glad att jag åker hem snart. Om jag är den ende som fixat detta utan sond så blir jag det. Då har hon lyckats faktiskt. För det är väll så man ska göra. Stärka och stödja patienter så de fixar det de behöver på sitt sätt?
 
Kan inte vara lätt att ha mig som patient. Jag lever som jag lär när jag pratar med folk. Det finns bara ett mål och en väg. Vågen visar 79,5. Jag har vänt uppåt igen. Jag ska skicka blommor till henne.
 
Ikväll var jag på gymmet. Tänkte först förbereda personalen på att om jag svimmar så får det rycka in. Jäkla tur att jag inte drog ner byxorna så på mig själv. Det var inget problem alls. Jag lyfte inte 100kg i bänk idag men jag lyfte 60kg Tränade ben och stora muskelgrupper. Ben är tydligen bra för testosteron och det förbättrar tillväxten av muskler. Har hört att man blir lite pilsk också. Det kan bli ett problem.
 
Några dagar kvar och sedan hemma i lugnet. Fast det tänker jag inte. Det gäller att hoppa upp i sadeln så fort det går. Rutiner och normalitet. Alla runt mig kommer må bra av det och jag kommer må extra bra.
 
Jag längtar efter att min smak ska komma till mig igen. Trodde inte det var så otroligt viktigt att kunna känna smak. Om jag fick välja på att mista foten eller smaken helt skulle jag ta foten. Så är det. Det är hemskt. Nu börjar den komma åter men nu några dagar får lökarna lite strålning igen och då försvinner all smak som en ökenvind och det blir bara sand kvar i munnen. Jag måste nog beställa hem mat till mig första gången det riktigt smakar för jag kommer gråta av lycka. Det funkar inte på kinarestaurangen.
 
Vill slå ett slag för eminenta TED på nätet. Föreläsningar om spännande saker. Nu även med svensk text för den som kanske inte ännu hanterar engelskt fikonspråk. Oftast är det på engelska.
 
Over and out!
 
 
 
 
 

RSS 2.0