Metso paper i Karlstad ser också fördelen med PEP

Metso paper har valt att låta sin personal genomgå Personliga effektivitetprogrammet. Klicka på den här länken och läs hur personalen ser på resultatet: 

http://www.ibt.se/images/documents/PEP%20och%205S%20går%20hand%20i%20hand%20Metso%20Paper%20i%20Karlstad%20Dec%202007.pdf 

Lite om min föreläsning i personligt ledarskap eller om man så vill - personlig effektivitet!

Först vill jag varna lite för att en föreläsning naturligtvis inte gör någon skillnad. För att förbättra det personliga ledarskapet och att bli mer effektiv krävs övning. Om du är redo att träna och är uthållig, klarar av motgångar och att personer runt dig motarbetar din förändring som person, då kan föreläsningen vara startskottet för din personliga utveckling. Väljer du att gå programmet PEP och är motiverad så kan jag garantera att du blir effektivare och leder dig själv och andra bättre.

image12

Bilden är från en av mina föreläsningar för studenter antingen på Högskolan i Kalmar eller också Universitetet i Växjö. Jag talar om likheten mellan att vara effektiv och att vara attraktiv och ställer en hel hoper frågor. Hur ska en god vän vara för att vara attraktiv som vän? Hur är platsannonser utformade, vad är attraktivt för en arbetsgivare? Den person som du väljer att leva ditt liv med, hur ska hon eller han bete sig?

Jag tar upp de tre förmågorna som påverkar det personliga ledarskapet: effektivt beslutsfattande, att hålla strukturen effektiv och levande samt att vara proaktiv och planera och prioritera smart. Runt detta lägger jag lite intressanta modeller och en hel del exempel från mitt eget liv.

Jag håller alltså föreläsningar och ger utbildningar. Jag hjälper även individer att nå sina mål. Det kan vara att byta arbete, göra upp med sina vanor som påverkar livet negativt. Stödja individen till att våga sig på nya saker. En del vill gå ned i vikt andra vill gå upp. Vi formulerar ett bra mål ihop och jag stödjer individen på resan mot målet.


Föreläsning av Nanne Bergstrand



image11

Jag har varit på föreläsning och lyssnat på Nanne Bergstrand, fotbollstränare och coach för Kalmar FF. Det var en spännande föreläsning och här följer lite reflektioner kring det. Jag återger inte Nannes föreläsning ordagrant och många av tankarna är egna.


Nanne presenterade elva tankar eller tips till bra levene:

  1. Visualisera är en metod att se målet framför sig. Kanske att visa för sig själv inom sig att man gör mål. Når dit man vill. Blir färdig med det man förestatt sig.
  2. Avskildhet är att få möjlighet att smälta det som händer. Få lämna lite av det hårda i vardagen kanske. Någon har talat om ställtid, tid att ställa om till nya åtaganden. Det kan vara att gå från en roll som chef och bli mamma eller pappa. Tid och avslappning för att ladda batteriet.
  3. Ta hand om kroppen är den tredje punkten. Jag brukar säga till de som brottas med sin kropp " Du ska älska din kropp och ge den bra saker, då kommer du trivas med din kropp och den kommer ge dig glädje".
  4. Levande föda, vilket betyder lite mer frukt och grönsaker. Jag själv kan rekommendera att plocka bort mjöl och mjölkprodukter samt potatis. Det får kroppen att må perfekt.
  5. Läs regelbundet, nyttiga böcker som tillför dina intressen näring. Kanske du kan läsa 30 min om dagen. Att läsa tillför nya ord och begrepp som vi kan använda för att sätta samman tankar och inre modeller. De nya modellerna hjälper oss att se på världen och förstå den på nya och kreativa sätt.
  6. Personligreflektion hänger ihop lite med att läsa. Det är under den tid du lägger på reflektion som förståelse och handlingsplaner uppkommer i din hjärna. Viktiga beslut eller viktiga frågor kan formuleras under denna tid. Försök sätta undan 60 min om dagen till dessa reflektioner. Nanne påpekar att vi under en dag kanske tänker 60 tusen tankar och att dessa till 95 % är med samma innehåll som gårdagens tankar.  Att överhuvudtaget fundera över vad man gör och vad man gjort och hur man gjorde det. Kanske du kan göra det på ett annat sätt, bättre sätt? Här kommer begrepp som Kaizen, Total Quality Management, Double Loop learning och ständiga förbättringar in. Att reflektera och som tidigare i råd nummer ett Visualisera, så att säga låta tanken gå före handling stärker handlingen. Att på så sätt låta små förändringar i tanken få genomslag i handling kan i slutändan ge stora förändringar. Nanne fortsätter och skiljer människan från djuren genom att påpeka att det bara är människan som har förmågan att ta ett steg tillbaka och reflektera över sitt eget handlande. Tyvärr som du som läser det här vet, är det inte alltid vi människor just gör detta och det behövs för utveckling och förbättring. Fast tanke utan handling är lika meningslöst som handling utan tanke. Tänk - Handla - Lär - Handla   - osv.
  7. Tidigare uppstigande är en punkt i Nannes lista på elva. Jag vet inte om det passar just mig kan jag tillägga. Det jag vet är att för många så är hjärnan pigg och mottaglig, snabb, på morgonen och det passar de flesta att ta tag i de svåraste uppgifterna just då.
  8. Musik är ett bra hjälpmedel till att försätta oss människor i ett gynnsamt sinnestillstånd. Att göra sig själv glad genom rätt musik är en härlig känsla för många och styrkan i musiken är nog större än många tror.
  9. Affirmera, att skriva ner budskap till sig själv. Skriva ner och nöta in orden så de efter en tid blir sanning. Att affirmera är också när du tänker samma tankar åter och åter igen. Nanne påpekar att det man säger till sig själv är viktigare än det du säger till andra.
  10. Var sann mot dig själv. Vi människor behöver hitta det vi älskar att göra och också göra det. Den som hittar detta ökar sin livsenergi.
  11. Enkelhet är den avslutande punkten av elva. Att koppla bort informationssamhället.  Stäng av  TV:n, mobilen, radion och datorn. Sluta läsa reklam, tidningar som handlar om konsumtion och konsumtionssamhället. Nanne pratade om att våra tankar är i system. Att dessa tankesystem är mjukvara för att styra vår kropp. Ändrar vi mjukvaran så kan vi ändra kroppen. Att alla är programmerade på något sätt och att en del programmerar sig själva - andra låter omgivningen styra och skapa tankesystem som är menade att leda till bland annat konsumtion. Inom detta ligger mycket av omgivningens förväntningar. Det sociala trycket, att likrikta samhällens innevånare i någon form, är svår att stå emot.

Nanne nämner fyra framgångsfaktorer i livet och kallar dessa för SMAK. Här kommer dessa med reflektioner från mig och andra.


S - Självbild, att ha en bra självbild stärker möjligheterna till att nå sina mål. Att tro på att man kan.

M - Målbild, att veta vart vi ska.

A - Attityd, hur vi tolkar livet och det som händer i det. I grunden frågan om positiva tankestrukturer eller negativa strukturer. Kort och gott är Du positiv eller negativ?

K - Känsla, vårt inre klimat, vår humor.


Jag väljer nu att fördjupa tanken om målbild eftersom det är så viktigt för Nanne och för många som arbetar med coaching. Nanne tar fram min vän Johanna Wouters och hon får vara med om en övning som syftar till att se vad starka målbilder kan göra med tanken och kroppen. Johanna får sätta sig på en stol och sträcka ut handen med handflatan uppåt. Nanne skall nu böja upp underarmen och Johanna ska hålla emot så mycket hon kan. Det går si och sådär för Johanna kan jag tillägga. Nanne böjer upp armen utan större problem. Efter det ber Nanne Johanna fokusera tankarna på att hennes arm nu inte lägre är böjlig. Att den består av en balk av svenskt stål och att armen är så lång att den går rakt in i väggen en bit längre bort. Det går med andra ord inte att lyfta armen med mindre än att man river byggnaden. Och nu kan Nanne inte rubba Johannas arm! Kul övning.


Nanne beskriver processen med målbilder som att skriva ner eller skapa bilder i huvudet. Bygga minnen av framtiden. Nanne framhåller också möjligheten att använda bilder som medel till avslappning och i samband med det nämner han det han kallar för grundspänning och situationsspänning. Alla människor har något mått at grundspänning. Du kan jämföra det med att någon kanske har dålig relation till sina föräldrar och denna spänning ligger i kroppen ständigt. Ibland kommer det situationer då ytterligare spänning adderas till grundspänningen. Genom att använda bilder kan man minska grundspänningen och då får en adderad situationsspänning inte ett katastrofalt genomslag.

Det finns vinnare och förlorare runt oss och Nanne vill beskriva de kännetecken som dessa två grupper har:

Förlorarens kännetecken:

Obeslutsamhet (Hellre dö än tveka!) Om man låter motgångar ta död på framtida prestationer.
Förloraren är rädd för att få stryk åter och åter igen.


Tvivel och oro. Att bortförklara sina egna misslyckanden. Tror inte på sig själv, men söker fel hos andra och är ofta rädd för kritik. Vid behov av att ge kritik börja med positiva saker och växla sedan til at ge den negativa kritiken mot slutet. Människor blir mottagliga genom denna metod. Det är nämligen omöjligt att känna två saker samtidigt enligt Nanne.

Negativt tänkande. En förlorare talar om tänkbara motgångar istället för att koncentrera sig på prestationen som leder till framgång.


Stagnation eller oförmåga till förändring. En förlorare vill inte förändra något.


Vinnarens kännetecken:


Beslutsamhet. Att inte låta omgivningen påverka situationen och prestationen.


Tro, på att det går och vill vara med i processen. Bra om målen inte är satta överhuvudet på individen. Då blir det svårt att tro på målet.


Attityd eller vinnarskalle


Positiv tankestyrning. Att egentligen bara se möjligheter i allt som inträffar runt individen själv.


Trygget med rätt grundvärderingar att se resultat som en erfarenhet även om resultatet isig inte var så lyckat. Att använda det som Peter Senge beskriver som Double Loop Learning.


Tillit till dig själv. Att du kan alltid göra det du gjord tidigare. Du kan alltid återgå till det steg som var före detta nya men du är på väg och det är det som är livet.


Motivation är viktigt. Nanne talar om den inre motivationen och den yttre motivationen. Han menar att den yttre motivationen skapar egosim och motverkar lagspel. En inre motivation däremot när lagspel och stärker grupper.


Kaizen så betyder ständig oupphörlig förändring. Motarbeta social maskning som består i att om man lyckas så slappnar man av - men Kaizen är motvikten till detta beteende. Att stanna upp och se på det som varit, vad lärde vi oss av det? Vad kan det hjälpa oss med i nästa steg?

Det vi gjort är grund till det vi kommer göra i framtiden.


RSS 2.0