Proaktivt eller reaktivt beteende - vad använder du?

image5

När jag är ute och jobbar stöter jag på många olika människor. Ganska snart kan jag lägga in dessa i olika kategorier. Jo, jag vet att det inte är snällt att kategorisera och jag är oftast öppen för att flytta runt personerna från ruta till ruta. Att analysera är ofta att ruta in och arbeta med koncept.

En tydlig skillnad mellan människor är, vad Stephen R Covey definierar som, proaktiv eller reaktiv. Jag ska nu försöka beskriva vad dessa kategorier är:

Reaktiv är du när framförhållningen i livet krymper. Du reagerar på händelser och personer. Ofta känner du att tiden inte räcker och att det finns en massa måsten och saker du ska leva upp till. Runt dig finns uppgifter som pockar på uppmärksamhet. Du tycker att du får för mycket information, är offer för ett allt snabbare samhälle och utvecklingen anser du vara på tok för långt gånget. Du känner det som om någon annan styrde tåget och du bara sitter i vagnen och hänger med.

Proaktiv är du när du ser dina uppgifter i tid. När du väljer vad du ska göra nästa vecka. När du sitter i förarsätet i ditt liv. Ord som "måste" är utbytt till något mer positivt och som visar att du har alternativ. Du kanske rent av säger - jag "väljer" att göra det här nu.

Hur blir man mer proaktiv och styr sitt liv?

Svaret har du inte långt borta. Du ska ta hjälp av det förnämsta instrumentet till att vara proaktiv - din kalender. Det är denna kompis som hjälper dig att planera och prioritera bland alla de uppgifter som du vill och väljer att göra. Med god planering och prioritering ökar kontrollen över den tid du har att disponera.

Om du sitter ner någon gång i veckan och konsulterar din kalender och då prioriterar, försöker se på alternativ, söker information om nya riktningar i framtiden och viktigast av allt - själv initierar dessa händelser, så finner du tillslut att du äntligen sitter i förarsätet över ditt eget liv.


Här kommer några boktips efter sommarens trista väder!

image4


Några av de drömmar du bär på kanske du ska förverkliga nu, medan du har tid?

För att få inspiration kan du gott läsa Paulo Coelho och hans bok "Alkemisten". Arbeta sedan lika enträget mot ditt mål som Santiago, den andalusiske herdepojken.


Känner du dig osäker inför att förändra ditt liv. Du kanske har arbetat på din arbetsplats med samma arbetsuppgifter i många år. Du känner på dig att du behöver ändra inriktning men det är så svårt!

För att bryta dödläget kan du läsa "Vem snodde osten" av Spencer Johnsson. De fyra figurerna i sagan visar dig vad du har för beteende inför förändring. Gör resan, se dig själv och fatta beslutet om hur du vill att ditt liv skall vara. Är du offer för omständigheter - eller känner du dig proaktiv och i kraft att förändra ditt beteende?


Har du barn, har du medarbetare eller är du chef  och vill vara mer positiv i din kommunikation med många runt dig. Läs boken "Konsten att uppmuntra" av Don Dinkmeyer & Lewis Losoncy.


Slutligen vill jag lyfta fram "Konsten att vara snäll" av Stefan Einhorn. Boken ge mig insikten av att den äkta drivkraften i livet är att göra gott. Jag har fått fördjupat förtroende i att arbeta för att förbättra för människor. Jag gör gott för att det är en äkta drivkraft och den fyller mig mer än om jag arbetar för pengar. Så när jag söker mina kunder söker jag inte pengar utan medmänniskor som jag kan hjälpa till ett mer harmoniskt liv. Och likt det som Stefan skriver, visar sig ge mig både själslig tillfredställelse och pengar.


RSS 2.0